Hoe een Westlandse kerkklok in Hoek van Holland terechtkwam

Historie
Kerkklok en scheepsbel uit het Westland in de collectie van Piet van der Meer.
Kerkklok en scheepsbel uit het Westland in de collectie van Piet van der Meer. (Foto: Dehoekseschatkist.nl)

In het Chateau du Lac in Hoek van Holland vind je zowel kerkklokken als scheepsbellen: een scheepsbel van de in 1966 voor de Nederlandse kust gezonken Birkenfels. Een Russische scheepsbel waarvan de herkomst onduidelijk is en twee scheepsbellen van binnenvaartschepen. Maar er hangen ook kerkklokken uit het Westland. 

In het hoofdgebouw hebben Piet en Dennis de klok van de inmiddels afgebroken kerk uit De Lier opgehangen. En in de tuin staat een metalen raamwerk met daarin de klok van de Ontmoetingskerk uit Naaldwijk.

Raadsel opgelost

Voor wie zich afvraagt hoe zo’n Naaldwijkse klok in handen komt van de beide ‘kasteelheren’: via Magda Hazeleger, de huidige dominee van de kerk, het kerkblad en oud-Lierenaar Piet Vellekoop, werd een en ander snel duidelijk. Omstreeks 1999 waren er kerkgangers die de klank van de klok niet zo mooi vonden. Tijdens de jaarlijkse bazaar is er toen geld opgehaald dat voor een deel is gebruikt voor een nieuwe kerkklok. Piet van der Meer heeft de oude klok toen aangekocht en Dennis heeft er een metalen raamwerk voor gemaakt. En sinsdien hangt de klok te pronken in de tuin van het Chateau du Lac.

Extra bijzonderheid

Een leuke bijkomstigheid is dat er op het raamwerk een metalen plaat is gelast met het opschrift Canadian Pacific Steamship Ltd. Deze maatschappij heeft van 1880 tot na de Tweede Wereldoorlog bijna 250.000 immigranten van Europa naar Canada vervoerd. En deze metalen plaat komt op zijn beurt uit de inboedel van de eerste manage van Frans de Jong. Het is weer zo’n typisch voorbeeld van de unieke verzameling van Piet van der Meer.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Chateau du Lac kijk dan op www.dehoekseschatkist.nl. En heb je vragen mail dan naar info@dehoekseschatkist.nl.