De straatnaam: De Laan van Westlands Roem in Wateringen

Historie
De Laan van Westlands Roem is vernoemd naar in Westland geteelde druiven.
De Laan van Westlands Roem is vernoemd naar in Westland geteelde druiven. (Foto: Google Maps)

Westlands Roem is een kleurrijke beschrijving van de prachtige druiven die in Westland geteeld worden. Deze straat ligt in het nieuwe woonwijkje De Ranken dat tussen het Groenepad in Kwintsheul en de Poeldijkseweg in Wateringen gebouwd is.

Het is opvallend dat de adressen in dit buurtje verdeeld zijn over twee plaatsen. De Wijngaard en De Druivenmuur horen bij Kwintsheul. Leifruit, De Druiventrap en De Laan van Westlands Roem liggen in Wateringen. De straat De Ranken ligt zelfs in beide plaatsen.

Druivenkwekerij

Met de historische druivenkwekerij Sonnehoeck als buur, is het mooi om met straatnamen naar de druiventeelt te verwijzen. Westlands Roem is niet zomaar een straat, maar een Laan. Het laat de trots zien die Westlanders voelen voor hun tuinbouwhistorie. Honderd jaar geleden stond het in onze regio vol met druivenkassen. De meeste waren naar Belgisch model, en werden serres genoemd. Ze waren met kleine glasplaten bedekt en hadden een knik op kniehoogte.

Geen vakantie, maar lange dagen meehelpen in de serres van hun ouders of buren

Door de serres te verwarmen en door de trossen uit te dunnen, konden er volle zoete sappige druivenbessen aan groeien. Het krenten van de trossen was een arbeidsintensieve klus die in korte tijd geklaard moest worden. Vooral vrouwen en kinderen waren goed in dit priegelwerkje. Tuinderskinderen kregen Krentverlof van school. Geen vakantie, maar lange dagen meehelpen in de serres van hun ouders of buren. Maar noem het bij de Westlander geen kinderarbeid. Tijdens het krenten met de hele familie op de druivenladder werden de verhalen verteld over vroeger en werd er gezongen. De verbondenheid was groot.

Toen op 10 mei 1940 Duitse vliegtuigen overvlogen, gingen Westlandse vrouwen door met het krenten

In de krentperiode werd de cultuur overgedragen op de volgende generatie. Toen op 10 mei 1940 Duitse vliegtuigen overvlogen, was dat net aan het begin van de krenttijd. Westlandse vrouwen gingen door met het krenten, want druiven kunnen niet wachten. Ook het einde van de oorlog in 1945 viel in de krenttijd. Er kon dus niet te lang gefeest worden. Toen na de Tweede Wereldoorlog de druiventeelt snel aan het verdwijnen was, werden er Druivenfeesten georganiseerd. Dit was zowel promotie naar de buitenwereld, als verbindend in het Westland. Het heeft de druiventeelt niet kunnen redden. Steeds minder kinderen leerden krenten en uiteindelijk waren er te weinig druivenkrenters over. Maar de druiven die er nog zijn, daar zijn Westlanders echt wel trots op.

Tentoonstelling

Foto’s van de Druivenfeesten uit de jaren vijftig en zestig zijn tot 31 oktober te zien in de tentoonstelling Marcel van der Vlugt senior - Hoffotograaf van het Druivenfeest in de hal van het gemeentehuis.