100 jaar muziekvereniging De Phoenix: reünie en terugblik

Historie
In 1956 voegde een tamboer trompetterkorps zich toe en later ontstond de drumband, waarmee het harmoniegezelschap meer werd dan alleen blaasmuziek.
In 1956 voegde een tamboer trompetterkorps zich toe en later ontstond de drumband, waarmee het harmoniegezelschap meer werd dan alleen blaasmuziek. (Foto: Muziekvereniging De Phoenix)

Op zaterdag 9 december 2023 organiseert muziekvereniging De Phoenix een reünie in het kader van hun 100-jarig bestaan. Van 20.00 tot 0.00 zijn oud-leden en leden van harte welkom om herinneringen op te halen en bij te praten in de VELO kantine aan de Noordweg in Wateringen. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op de website phoenixwateringen.nl, onder de button Reünie. 

Bij de uitnodiging voor de reünie blikt muziekvereniging De Phoenix terug op de afgelopen honderd jaar.

Terugblik

Ruim 100 jaar geleden weergalmde al muziek door Wateringen. Fanfare De Ster, genoemd naar het gemeentewapen, met enkele koperen blaasinstrumenten en percussie, vermaakte de gemeente tijdens evenementen. Maar de muziek vervloog in de jaren twintig. Toch herrees uit die as in 1923 “Harmoniegezelschap de Phoenix”, dat op zaterdag 8 september 1923 zijn eerste repetitie hield.


De vereniging groeide door de jaren heen. In 1956 voegde een tamboer trompetterkorps zich toe en later ontstond de drumband, waarmee het harmoniegezelschap meer werd dan alleen blaasmuziek. Vanaf de jaren zestig kwamen ook de majorettes erbij.


Successen

De vereniging boekte grote successen, nam deel aan wedstrijden en schitterde vooral met de majorettes en drumband. Enkele leden behaalden zelfs Europese en Wereldkampioenschappen. De harmonie behaalde in 1994 de vierde plaats op het Nederlands Kampioenschap.

Met een opleidingssysteem in de jaren negentig groeide de vereniging verder. Optredens tijdens nationale herdenkingen en het Varend Corso, en zelfs hun eerste theatervoorstelling, vormen de rijke geschiedenis.

De Vang

Sinds 1980 is De Phoenix gehuisvest in De Vang, maar vlak voor Kerst 2012 brak er brand uit. Toch zette de vereniging door met hulp van andere muziekgezelschappen. In het jubileumjaar startten ze zelfs een tweede opleidingsorkest, Tussen Orkest Phoenix (TOP).


Pius X

De laatste majoretteleden namen helaas afscheid, en de drumband vond aansluiting bij Muziekvereniging Pius X. De samenwerking leeft nu voort als PX Percussie. Ondanks uitdagingen in bezetting blijft het orkest sterk. Phoenix Unlimited werd toegevoegd voor mensen met een beperking.

Koninklijke Erepenning

De vereniging draagt in 2023 haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en breidt uit in muziekeducatie. Burgemeester Bouke Arends reikte onlangs zelfs de Koninklijke Erepenning uit, als waardering voor 100 jaar toewijding en inzet.

De Phoenix telt momenteel ruim 100 leden en zeven afdelingen, van een harmonieorkest en percussiegroep tot een blokfluitgroep. Met professionele lessen en projecten op basisscholen blijft de vereniging het muzikale vuur doorgeven aan vele kinderen.