Komst noodopvang asielzoekers stap dichterbij

Nieuws

Het college heeft groen licht gekregen verder te werken aan het plan noodopvang voor asielzoekers in Wateringen mogelijk te maken. LPF diende een motie in het plan van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het short stay hotel tegen te houden. Die motie haalde het net niet. Bij een hoofdelijke stemming waren negentien raadsleden voor de motie en twintig tegen. Het college neemt alle overwegingen uit de gemeenteraad en Westland mee en komt in maart met een beslissing.

door Evelyne Lammerding

Politiebusjes, ME, bereden politie. De gemeente nam geen halve maatregelen rond de beveiliging van het gemeentehuis en omgeving. Naar schatting 250 personen togen naar het Marktplein in ’s-Gravenzande, riepen enkele leuzen, staken wat vuurwerk af en vertrokken weer. “Wij zijn hier als ramptoerist, we wonen vlak in de buurt en willen weten wat er nu buiten gebeurt,’’ zegt een vrouw op het plein. Er gebeurde niets. Binnen werd gesproken over het voornemen van het college om van het ‘Polenhotel’ in Wateringen een noodopvang voor asielzoekers te maken.

Investeren
Een krappe meerderheid van de gemeenteraad is voor de tijdelijke opvang van 275 asielzoekers op bedrijventerrein Zwethove. Bovendien nam zij een motie aan die D66 indiende met Progressief Westland, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP waarin zij aangeeft de asielzoekers die in de noodopvang komen, later ook in Westland te willen huisvesten. Achterliggende gedachte is dat Westland investeert in deze mensen. Als zij dan statushouder worden (in Nederland mogen blijven) moeten ze ook worden gehuisvest. De gemeenteraad wil liever asielzoekers die Westland al kennen huisvesten. Deze motie werd aangenomen. LPF, GemeenteBelang Westland (GBW) en Westland Verstandig stemden tegen. El Mokaddem gaat bekijken wat mogelijk is om de mensen die worden opgevangen en later statushouder worden,  in Westland te huisvesten.

Argumenten
De vergadering begon met de bijdrage van veertien insprekers. Acht van hen zijn positief over het idee, onder wie drie kerkelijke voorgangers. Zes zien het plan niet zitten. Onveilig, een aanslag op het onderwijs, criminaliteit. Dat zijn de argumenten van de Wateringse Renate Huijsden om geen noodopvang op Zwethove te creëren. Het is een greep uit de zorgen die de tegenstanders aandroegen.

Kantoren
Inspreker Jörgen Geelhoed brengt te berde dat het vrijwel onmogelijk is de vergunningen juridisch rond te krijgen. Volgens de advocaat die een aantal Wateringse bedrijven vertegenwoordigt, moet de bestemming van het arbeidsmigrantenhotel voor 1 juli 2017 weer terug zijn in zijn oorspronkelijke staat: kantoren. Dat zou naar zijn zeggen in het verleden zijn afgesproken. Geelhoed dreigt met gerechtelijke stappen als er toch een omgevingsvergunning komt voor tijdelijke opvang van asielzoekers.
Arjen Dubbelaar van de Haagse politieke partij groep De Mos liet tijdens zijn 5 minuten spreektijd weten dat hij vond dat Westland het probleem over de Haagse schutting gooit. Het Wateringse bedrijventerrein waar de beoogde opvanglocatie ligt, ligt dichtbij de Haagse wijk Wateringse Veld.

Vergunning
Over de opmerking van Geelhoed kreeg verantwoordelijk wethouder Mohamed el Mokaddem vragen van ChristenUnie/SGP. De wethouder kon zich beroepen op een wet die tijdelijke bewoning wel mogelijk maakt. Hij onderzoekt dit nog verder en blijkt het juridisch onmogelijk, dan houdt het verhaal op, zo hield hij de gemeenteraad voor.  Verder moet de aanvrager van de vergunning, in dit geval het COA en het arbeidsmigrantenhotel, aantonen dat de bestemming in de omgeving past. Kunnen zij dat niet, dan is dat ook een breekpunt. Ook zegt hij dat de bedrijven die in een hoge milieucategorie vallen (vervuilend zijn) hun bedrijfsvoering moeten blijven uitvoeren.

Het college neemt alle ‘wensen en bedenkingen’ van de raad mee in haar overweging, doet dat ook met alles wat Mohamed el Mokaddem in de afgelopen twee weken heeft gehoord en met de bijdragen van de insprekers. In maart wordt duidelijk wat zij met alle bevindingen gaat doen.