Debat over vluchtelingen heeft 3e avond nodig

Nieuws

Burgemeester & wethouders toonden zich aan het eind van het debat over noodopvang voor vluchtelingen op 17 september min of meer gedwongen een deel van een motie over te nemen. Het gevolg is dat B&W (1) op korte termijn bij het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) de behoefte aan noodopvang van vluchtelingen in Westland gaan peilen en (2) dat het college gaat nadenken over potentiële locaties om vluchtelingen op te vangen.

door Louis Bruijnzeels

De complete motie (van Progressie Westland, ChristenUnie-SGP en D66) haalde het niet; de stemmen staakten bij 18 raadsleden voor en 18 tegen; het gevolg van absentie van 3 raadsleden. Het agendapunt komt in de Raadsvergadering van oktober opnieuw aan de orde, conform een artikel in het reglement over een incomplete opkomst van de gemeenteraad.

Linda Strijker
Dat het college de motie deels overnam leek geenszins een spontaan gebaar van betrokkenheid bij het vluchtelingenprobleem. Ook een schorsing op verzoek van het college was nodig om een standpunt te bepalen. Het succes (de gedeeltelijke overname van de motie door het college) mag worden bijgeschreven op het conto van raadslid Linda Strijker van Progressief Westland. Zij lichtte de motie toe aan de hand van enkele persoonlijke ervaringen met professioneel vluchtelingenwerk. Het verweer van fracties die tegen de motie stemden, was vindingrijk en divers. LPF Westland stelde onomwonden dat een deel van de vluchtelingen niet over papieren beschikt en GemeenteBelang Westland (GBW) constateerde dat bij gebrek aan identiteitspapieren niet kan worden vastgesteld of een vluchteling uit het land afkomstig is waarvan hij/zij zegt afkomstig te zijn.

Grenzen noch harten sluiten
Fractievoorzitter Dave van der Meer van LPF noemde het COA een arrogante organisatie omdat het vluchtelingen had ondergebracht in het Fletcher Hotel Carlton in Naaldwijk zonder het college vooraf in kennis te stellen. Hij vond opnieuw in GBW een bondgenoot. Remmert Keizer sprak zelfs van minachting van Westland binnen het COA. De tegenstemmers vroegen zich verder af hoe lang noodopvang zou gaan duren, of scholen de stroom vluchtelingen wel zouden aankunnen, hoe het integratieproces zou verlopen en of er met de komst van de vluchtelingen veiligheidsrisico’s worden genomen. Om die beren op de weg te verdrijven, bracht Leen Snijders van ChristenUnie-SGP een oproep in ‘We kunnen voor deze problemen noch de Westlandse grenzen, noch onze harten sluiten’.

Hoofdelijk
Westland Verstandig (WV) vond de volgorde van de nu te nemen stappen verkeerd. Haar fractievoorzitter Peter Duijsens wil dat eerst gezocht gaat worden naar een locatie, waarna het COA pas wordt geïnformeerd. De locatie zou volgens WV de instemming van de bevolking moeten hebben. Duijsens zag wel iets in het braakliggende terrein tegenover FloraHolland, aan de Middel Broekweg in Honselersdijk, een locatie die eerder op de avond door Linda Strijker als voorbeeld was genoemd. Bij alle fracties was er sprake van unanimiteit in het stemgedrag, bleek uit de hoofdelijke stemming. Wethouder Weverling resumeerde aan het eind van het debat de afspraken met de Raad: na de stappen 1 en 2 te hebben gezet komt hij terug naar de Raad. Weverling heeft een ambtelijke werkgroep tot zijn beschikking.