Naast Voedselbank nu ook Cultuurbank Westland

Nieuws

Bijna 30 jaar muziekonderwijs in het Westland was de basis van een initiatief dat Max Többen, Annie Smit en Arno Bol begin dit jaar namen en dat inmiddels heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Cultuurbank Westland. Het drietal bemant het bestuur, aangevuld met Ulbe Spaans, raadslid namens Progressief Westland, tevens fractievoorzitter van die collegepartij. Arno Eussen - mede-oprichter en managing partner van Freshprojects, Solware en IPS - is ambassadeur van de nieuw stichting.

door Louis Bruijnzeels

Inmiddels is het bestuurlijk viertal begonnen met contact te leggen met soortgelijke organisaties in ons land, zoals de ‘Voedselbank Cultuur’ in Zwolle. Ook is men bezig met het benaderen van hulpgevers en cultuuraanbieders in het Westland. Met die uitleg van het bestuur komt de doelstelling van de nieuwe stichting bloot te liggen.

Doelstelling
Max Többen over de primaire doelstelling: “Cultuurbank Westland is een stichting die vergelijkbaar is met een voedselbank. Via ons netwerk willen we bij de professionele cultuuraanbieders aankloppen voor een bijdrage in tijd en kennis. Dit mag van alles zijn. Vrijkaartjes voor een concert, het werken aan een toneelvoorstelling, een museumbezoek, op muziekles, een schildercursus. Kortom, alles wat het leven mooier en draaglijk maakt. Dit aanbod brengen we bij erkende instanties die Westlanders helpen hun financiën weer op orde te krijgen of op een andere manier mensen maatschappelijk ondersteunen. Dit doen we onbezoldigd.”

Enthousiasme
Wie bijna 30 jaar nauw bij de Westlandse samenleving betrokken is, moet weten dat er vanuit de gemeentebesturen nooit enig enthousiasme is getoond voor dit soort initiatieven. Westland associëren met armoede, in welke vorm dan ook, wordt zelden officieel gedaan. Westland associëren met armoede, in welke vorm dan ook, wordt zelden officieel gedaan. Sterker, men ontkent liever dat er ook in Westland sociale en financiële armoede is dan dat er - buiten de geijkte paden als de Sociale Dienst en het Maatschappelijk Werk om - iets aan gedaan wordt. Kenmerkend in die zin is de opmerking van het bestuur dat wethouder van cultuur Marga de Goeij officieel nog van niets weet. Voorzitter Többen: “Maar een startmoment staat op de agenda.” In dit verband moet worden opgemerkt dat het huidige college van burgemeester en wethouders nadenkt over een Westlands equivalent voor de Haagse Ooievaarspas. Zo’n pas - strikt bedoeld voor de minima - wordt op veel plaatsen en op tal van gebieden korting verleend.

Concurrerend?
Is de Cultuurbank concurrerend met het reguliere aanbod? “Nee”, zegt Többen. “Simpel gezegd kan onze doelgroep zich het reguliere cultuuraanbod niet veroorloven. Te weinig geld. De voedselbank is natuurlijk ook geen concurrent van Albert Heijn. Het is helaas een voorwaarde dat deelname aan Westlands professioneel regulier cultuuraanbod uit het zicht is verdwenen. Dat is wat we ook altijd goed uitleggen aan de professionele donateurs.”

Waarom?
Over de beweegredenen waarom Cultuurbank Westland is opgericht, is het bestuur even zo duidelijk. “Op de eerste plaats heeft iedereen - op basis van artikel 27 van de Rechten van de Mens - er recht op en we zijn er van overtuigd dat helpen perspectief biedt. Er zijn dikke rapporten geschreven over het belang van culturele vorming en iedereen is het er over eens dat we niet zonder kunnen en dat het bereikbaar moet blijven. Laat dit dan onze bijdrage zijn.”

Statutair
Statutair luidt de doelstelling van de nieuwe bank: ‘Professionele Cultuureducatie realiseren voor alle Westlanders - ongeacht geloof, ras of levensovertuiging - die door (tijdelijke) financiële omstandigheden geen gebruik meer kunnen maken van het reguliere Westlands Cultuur aanbod’. Het bestuur vult aan: “Cultuur gaat over esthetische en expressieve verrijking van het leven. Het draagt bij tot menselijke ontplooiing en moet voor alle westlanders toegankelijk zijn en blijven. De Cultuurbank hanteert daarom de volgende kernwaarden als maatstaf: we werken met vrijwilligers, het moet gaan om professioneel cultuuraanbod, ons aanbod is gratis en wordt zo eerlijk mogelijk verdeeld. En we zijn en blijven neutraal en onafhankelijk.”

Aanmelden
Belangstellenden voor het aanbod van de Cultuurbank kunnen niet zelf een aanvraag indienen. Het bestuur: “Activiteiten binnen de Cultuurbank kunnen alleen worden aangevraagd door een intermediair, een professional die de gezinssituatie kent uit bijvoorbeeld het onderwijs en/of maatschappelijk werk, of mensen werkend voor instanties die zich richten op budgetbegeleiding en sociaal welzijn. Een ieder die op dit gebied werkzaam is en enthousiast is over dit initiatief, kan zich aanmelden via een formulier dat op de website van Cultuurbank Westland kan worden ingevuld: stichtingcultuurbankwestland.wordpress.com.