CDA stelt vragen over positie senioren op woningmarkt

Nieuws

De fractie van CDA Westland heeft het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de positie van senioren op de Westlandse woningmarkt. De fractie merkt op dat veel van de maatregelen die de gemeente tot op heden genomen heeft op de woningmarkt vlot te trekken, zoals erfpacht en startersleningen, zich voornamelijk richten op jongeren.

“Voor de senioren van de toekomst geldt dat ze geen aanspraak meer kunnen maken op een plek in een verzorgingshuis (die worden opgeheven); dus moeten ze zelf goed voorbereid zijn”, beargumenteerd het CDA. Ouderen willen volgens de fractie vaak vanuit een ‘te groot’ huis doorstromen naar een gelijkvloers en toegankelijk appartement. Door deze doorstroming zouden tevens meer eengezinswoningen vrijkomen voor jonge gezinnen. “Veel senioren hebben een te hoog inkomen om in aanmerking te komen voor een sociaal huurappartement. En appartementen in de vrije huursector zijn nauwelijks beschikbaar in Westland. Blijft over de aankoop van een appartement. Realiteit is echter dat dikwijls de opbrengsten van de grondgebonden eigen woning net toereikend zijn om een appartement te kopen. Het ‘spaargeld’ zit dan in de stenen van het appartement en kan niet gebruikt worden om bijvoorbeeld extra zorg en ondersteuning in te kopen die niet langer door de rijksoverheid wordt vergoed.”
Daarom vraagt CDA Westland of het college de zogeheten ‘Duokoop-regeling’ wil onderzoeken, waarbij men alleen het huis en niet de grond koopt. De grond wordt gekocht door de Nationale Grondbank NV waardoor de koper de grond in erfpacht krijgt. De aankoopprijs zou hierdoor een stuk lager liggen, waardoor de senior in kwestie meer bestedingsruimte heeft voor bijvoorbeeld extra zorg en ondersteuning. Mocht het college niet deze regeling willen onderzoeken, dan wil het CDA weten welke andere maatregelen het college wil nemen om de positie van senioren op de Westlandse woningmarkt te verbeteren.

Eerder al vroeg LPF Westland aan het college de mogelijkheden van erfpacht te onderzoeken en deze week maakte wethouder El Mokaddem bekend een proef met de constructie te willen doen met kavels in de Chrysantenstraat in Naaldwijk.