Delfland wil stijging waterschapsbelasting beperken

Nieuws

Het college van het Hoogheemraadschap van Delfland wil in 2014 slechts een beperkte tariefstijging van de waterschapsbelasting om een extra lastenverzwaring voor de inwoners van Delfland te voorkomen. Hiermee komt een einde aan een lange periode van grotere tariefstijgingen die nodig waren om de grote investeringen in droge voeten en schoon water te kunnen bekostigen. Met name de tarieven die voor alleenstaanden gelden, gaan wat het college betreft nauwelijks omhoog. Dit voorstel sluit aan bij de oproep van de Tweede Kamer om belastingtarieven beperkt te laten stijgen. Het voorstel ligt nu ter inzage en wordt in het najaar door de verenigde vergadering, het algemeen bestuur van Delfland, besproken.
“In juni hebben we ons al voorgenomen om de tarieven voor 2014 slechts beperkt te verhogen”, legt hoogheemraad Aad Wiegman uit. “Drie procent voor het watersysteembeheer en vier procent voor het zuiveringsbeheer. Bovendien is het college bij de berekening van de toedeling van de kosten ervan uitgegaan dat een alleenstaande huurder in 2014 nauwelijks meer waterschapsbelasting betaalt dan in 2013.”
De nieuwe verordening geldt voor de belastingjaren 2014 en 2015. Dit komt overeen met de nog resterende zittingsperiode van het huidige algemeen bestuur. In maart 2015 vinden nieuwe verkiezingen plaats. Het algemeen bestuur dat dan wordt gekozen, stelt de kostentoedelingsverordening vanaf 2016 vast.