Locaties voor huisvesting van arbeidsmigranten

Nieuws

De gemeente heeft een aantal locaties onderzocht waar mogelijk tijdelijke huisvesting (short-stayfacility) voor arbeidsmigranten kan worden gerealiseerd.

In juni 2012 zijn aan de raadscommissie negen mogelijke ontwikkellocaties voorgelegd waar marktpartijen short-stayfaciliteiten zouden kunnen realiseren. De raad heeft hiervoor duidelijke kaders opgesteld en handreikingen meegegeven. De raad heeft het college daarnaast verzocht om ook naar andere zoekgebieden onderzoek te doen.

Het college heeft de afgelopen maanden onderzocht welke locaties het meest kansrijk zijn om binnen de kaders te kunnen worden ontwikkeld. Naast de eerder genoemde locaties, zijn er ook andere kansrijke locaties in beeld gebracht. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen permanente locaties en tijdelijke locaties voor tijdelijke huisvesting.

1.    Een locatie binnen het exploitatiegebied van ABC Westland, Poeldijk (permanent)
2.    Monnikenlaan nabij 2, Naaldwijk (permanent)
3.    Jogchem vd Houtweg, De Lier (permanent)
4.   Poeldijkseweg 5, Wateringen (tijdelijk)
5.   Het Nieuwe Water/Dijckerwaal,’s-’Gravenzande (tijdelijk)
6.   Een locatie binnen het exploitatiegebied van Honderdland fase 2, Maasdijk (tijdelijk)
7. TradeParc (mogelijk permanent)

Het college richt zich vooralsnog vooral op deze ontwikkelopties. Andere, eerder genoemde locaties krijgen op dit moment een lagere prioriteit. Het college blijft daarnaast open staan voor nieuwe initiatieven. De lijst met genoemde locaties kent daarom een dynamisch karakter.

Randvoorwaarden
Voor sommige locaties is ontheffing nodig van de provincie. De provincie heeft na bestuurlijk overleg aangegeven bereid te zijn onder voorwaarden die ontheffing te zullen verlenen. Die voorwaarden betreffen onder andere compensatie van duurzaam glas op locaties waar dit aan de orde is. Ook moet er voldaan kunnen worden aan ruimtelijke ordenings- en milieuaspecten. De provincie bepaalt aan de hand hiervan of zij medewerking verleent. Verder worden alle initiatieven die bij de gemeente binnenkomen getoetst aan de door de raad vastgestelde kaders voor grootschalige huisvesting. In alle gevallen wordt gekeken naar spreiding, verkeer, voorzieningen (sport- en recreatievoorzieningen), omliggende bedrijvigheid, huisvestingsrichtlijnen, externe veiligheid en milieu en de juridisch planologische haalbaarheid.

Aantal bedden
De raad heeft het maximum aantal bedden voor de nog te ontwikkelen short-stay faciliteiten vastgesteld op 500 per locatie. Dit was destijds een wens vanuit de marktpartijen. Op dit moment achten de marktpartijen grootschalige huisvesting voor maximaal 350 bedden echter realistischer.

Initiatieven
Raad en college hebben gezamenlijk uitgesproken dat er zorgvuldig met de omgeving moet worden gecommuniceerd wanneer er sprake is van huisvesting voor arbeidsmigranten. Wanneer initiatieven de toetsing doorstaan en concreet worden, dan moet de omgeving actief betrokken worden bij het verdere plan