Sinterklaasintochten in Westland 2012

Nieuws

De komende weken zal de Goedheiligman in de verschillende Westlandse kernen zijn opwachting maken. Overal zal hij feestelijk ontvangen worden met muziek, spel en gezelligheid. Het Hele Westland zette de programma’s voor u op een rij.

Heenweg
Op zaterdag 24 november komen de Goedheiligman en zijn Pieten om circa 13.45 uur aan in Heenweg. Zij leggen de boot aan langs de Laan van de Heilige Lambertus, ter hoogte van huisnummer 41. Op deze locatie zal van 13.30 uur tot 14.00 uur een 15 koppige Pietenband spelen en wordt thee, koffie en limonade verkocht. Daarna zullen de Sint en zijn Hoofdpiet per paard en wagen naar Brede buurtschool De Kameleon worden gereden. De Pietenband van Glazenstad begeleidt hen. De Sint en zijn Pieten zullen rond 14.45 uur de Brede buurtschool betreden en de kinderen mogen allen na het betalen van een entree van € 2,- deelnemen aan leuke kinderactiviteiten. Om 16.00 uur zal Sinterklaas en zijn Pieten de Brede buurtschool De Kameleon verlaten.

Poeldijk
Het Spaanse gezelschap uit Spanje wordt zaterdag 17 november om 13.15 uur verwacht bij de Gantelbrug in Poeldijk tegenover Michel Vis tweewielers. Muziekvereniging Pius X zal muzikaal en feestelijk de aankomst invullen. De Sint zal middels een korte toerrit door de dorpskern, richting zalencentrum de Leuningjes gaan. De kindermiddag aldaar staat in het teken van pietendisco waarin Sinterklaas centraal zal staan. Kinderen tot en met 10 jaar zijn met ouders of begeleiders welkom. Entree bedraagt € 2,-.

Monster
Sint Nicolaas hoopt op zaterdag 17 november om 14.00 uur in ‘de haven’ van Monster aan te komen. Hij zal worden verwelkomd door burgemeester Van der Tak. Muziekvereniging Concordia zal met de Praatjespiet de vrolijke noot verzorgen. Na dit welkom gaat de Sint in optocht door de versierde Havenstraat naar het Kerkplein waar hij een uur lang audiëntie houdt. Alle kindertjes komen hem een handje geven, leveren hun tekening in en krijgen een mandarijn. Er is ook een kraam waar gratis chocolademelk met een speculaasje wordt uitgedeeld.

De Lier
Op 17 november komt Sinterklaas aan in De Lier. De Sint zal dan om 13.45 uur met zijn stoomboot afmeren bij de Bleijenburgbrug in De Lier, waar hij verwelkomd wordt door muziekvereniging Liora. Vanaf het Centrum zal de Sint met zijn Pieten de Hoofdstraat/Cadeaustraat in rijden. Sinterklaas zal plaatsnemen op zijn versierde stoel in de feesttent tegenover Juwelier Nederlof. Het feest gaat door tot 16.00 uur. Deze middag delen Zwarte Pieten kleurplaten met stempel-spaarkaart uit, om één gratis entree kaartje te kunnen verkrijgen voor de musical Sinterklaas en de moppernoten in de Rank op 24 november.

Ter Heijde aan Zee
Na een overnachting in hotel-restaurant Elzenduin in Ter Heijde aan Zee zal de Sint het kustdorp op zaterdagmorgen 24 november officieel binnenkomen. Om 11.00 uur wordt de goedheiligman op het bordes van het hotel ontvangen. Pietenband de Glazen Stad zal de intocht muzikaal begeleiden en The Maranto’s zijn met hun showgroepen aanwezig. Sinterklaas mag dit jaar weer instappen in de open wagen en wordt door paarden door het dorp gereden. Rond 12.00 is de tocht ten einde. Op het bordes worden dan door Sinterklaas de prijzen uitgereikt van de kleurwedstrijd.

Naaldwijk
Naaldwijk zal op 17 november worden aangedaan door de Goedheiligman. De Sint zal rond 13.30 uur met zijn overbeladen pakjesboot aankomen bij de Brandweerkazerne aan de ‘s-Gravenzandseweg. De Naaldwijkse Reddingsbrigade vangt de Goedheiligman op. Vanaf 13.15 uur is er al een programma bij de kazerne, waarbij de kinderen brandweerlieden mogen helpen met het redden van een kat uit de boom. Vanaf de Brandweerkazerne zal Sinterklaas onder begeleiding van de Pietenband naar het centrum van Naaldwijk. De stoet volgt de route ‘s-Gravenzandseweg, Willem van Hooffstraat, Patijnenburg, S. van Slingerlandtstraat, Julianastraat, Molenstraat, Rembrandtstraat en uiteindelijk Wilhelminaplein, waar hij een rondje zal maken alvorens hij rond 14.00 uur op het podium op het Wilhelminaplein verwelkomd wordt. Na een show zal de Sint om 14.30 uur plaatsnemen op zijn zetel voor handjes en een foto-moment. Vanaf die tijd kunnen kinderen ook meedoen aan leuke spelletjes en activiteiten. De Pietjes van DOS Naaldwijk zullen tussen 14.30 uur en 16.00 uur hun kunsten laten zien.

Kwintsheul
De Sinterklaasoptocht van Kwintsheul vindt plaats op 24 november. De Sint en zijn pietengevolg komen om 13.00 uur per boot aan de Lange Wateringkade in Kwintsheul, waarna de Sint achter de muziek van harmonie en drumband St. Gregorius per oldtimer een rondrit door het dorp maakt. Om 14.00 uur volgt voor de Heulse jeugd nog een Sinterklaasfeest in de Kastanjehof, met medewerking van de band Spint en Peuteropvang Drie Turven Hoog. Voor deze middag worden lokaal gratis toegangskaarten verspreid.

Honselersdijk
Honselersdijk ontvangt de Spaanse Goedheiligman op 17 november. Hij wordt om 13.30 verwacht aan de haven in de J. v. Oldenbarneveldstraat. Vanaf die aanmeerplaats zal hij een muzikale stoet volgen door het dorp. De route is als volgt: Haventje, Noorduynstraat, vd goesstraat, Fazantlaan, Nachtegaalstraat, Merelstraat, Leeuwerik, Achter de Bergen, Dijkstraat om tot slot bij de Voorhof aan te komen.

Wateringen
Op 17 november komt de Sint aan in Wateringen. Om 13.15 uur worden de kinderen verwacht op de St. Josefschool waar de optocht om 13.30 uur vertrekt in de route: Groentelaan, Kruidenlaan, Dorpskade, Guldenland, Tolland, Herenstraat en tot slot Plein. Rond 14.45 uur wordt de Sint ontvangen bij het oude Raadhuis. Vanaf 15.15 uur staan door het hele dorp spellen voor de kinderen. Aan alle kinderen wordt gevraagd een sjaal te maken van papier, vilt, stof, wol, gebreid of op wat voor een manier dan ook. De sjaals worden tijdens de intocht ingenomen. Hang wel aan de sjaal een briefje met de gegevens van uw kind. Het kind wat de mooiste sjaal heeft gemaakt krijgt maar liefst vier kaarten voor De Swingende Pepernoten Show op 28 november in Naaldwijk. Ook worden er onder de inzenders een aantal cd’s verloot van de pietenboyband de MP3’s.

’s-Gravenzande
Op zaterdag 24 november is de grote intocht van Sinterklaas in ‘s-Gravenzande. Rond 13.00 uur vertrekt de Sint vanaf De Kiem aan de Kon. Julianaweg en barst op het Marktplein het Grote Sintfeest los. Ome Jan heeft al een paar cadeautjes gehad om uit te delen aan de kinderen die het beste kunnen dansen, zingen en springen op muziek van de Discopieten. Rond 14.15 uur wordt de Sint verwacht op het Marktplein.
Voor de dag van de intocht is er echter ook al feest. Op 17 november komen er al een paar Pieten richting ‘s-Gravenzande om aan het Marktplein, tussen de Hema en De Spaansche Vloot, de Werkkamer van de Sint te gaan versieren. Op woensdag 21 november zijn de Pieten te vinden in de werkkamer van 13.30 tot 16.30 uur. Kinderen kunnen dan alvast hun verlanglijstje of tekening voor de Sint langsbrengen. Op woensdag 28 november is Sint van 14.00 tot 16.00 in zijn Werkkamer om alvast in het grote boek te kijken welke kinderen in ‘s-Gravenzande hij dit jaar gaat bezoeken. Op zaterdag 1 december is Sint weer in zijn werkkamer van 14.00 tot 16.00 uur. Hele ‘koele Pieten’ delen deze middag ‘koele ijsjes’ uit.

Maasdijk
In Maasdijk arriveert Sinterklaas op 24 november. De Goedheiligman wordt om 15.15 uur verwacht op het grasveld bij de Tuindersweg, de oude Rabobank-locatie. Vanaf daar vertrekt hij voor een rondtoer van een half uur. Kinderen en ouders mogen meelopen met de optocht. Van 16.00 tot 17.00 uur is het Pietenmarkt op het Oranjeplein, met onder meer een kleurplaatkraam, pakjes en een vissenkraam. Muziekvereniging EMM zal hier de Sinterklaasliedjes spelen.