Jack van der Ende profiteert van regen

Nieuws

Stortbuien en veel soorten krachtige raceauto’s zorgen altijd voor spektakel. Zo ook tijdens het jaarlijks DTM weekend op circuit park Zandvoort dat afgelopen weekeinde plaatsvond. Ralf Schumacher reed op vrijdag in de pitstraat een pitcrew omver, waardoor vier man naar het ziekenhuis moest. Tijdens de eerste race van de Supercar Challenge op zaterdag spinde de ETEC viper van de leider in het kampioenschap in de tarzanbocht, waarna een corvette dat ook deed en vol op de stilstaande viper klapte. En ook op zondag kwam de regen met bakken uit de hemel.
Westlander Jack van der Ende is dan juist op zijn best. “We stonden op slicks en het begint opeens te stortregenen. Ja, dat vind ik helemaal goud. Dan ben ik op mijn best.” Door een defect op zaterdag moest Van der Ende als allerlaatste starten vanaf plek 30. Op het moment dat de lichten uit gingen, was Van der Ende eigenlijk de enige die vol gas gaf. Na de wedstrijd zei Van der Ende dat hij zat te twijfelen of de start was uitgesteld, omdat iedereen langzaam op de eerste bocht afreed. Maar geen gele vlag te bekennen en de lichten uit, dus er was wel degelijk gestart.
De andere auto’s zijn allemaal uitgerust met zo’n 600 pk of meer en in de regen is dat moeilijk te controleren. De Aston Martin V8 van Van der Ende heeft ook een slordige 450 pk, maar dat weerhield hem er niet van aan een spectaculaire inhaalrace te beginnen. Na de eerste ronde lag Van der Ende al tweede in zijn (sub)klasse en nog een ronde verder lag de westlander al ruim aan de leiding. Deze voorsprong werd eigenlijk alleen maar groter.
Van der Ende heeft altijd al een goed gevoel gehad met een natte baan en het maximale uit het vermogen van de auto te halen. Halverwege was de voorsprong al zo groot dat teamgenoot Nelson van der Pol na de pitstop en rijderswissel in principe vrij veilig naar de finish kon rijden. En alsof het nog niet nat genoeg was in Zandvoort, kreeg Van der Ende met de podiumceremonie een 3 liter magnum fles Champagne om leeg te spuiten. De nummers twee en drie kregen die fles echter ook. 29 en 30 september kan Van der Ende zijn oval titel prolongeren op de Oval Speedway te Venray.