Zomerse week druk voor Westlandse reddingsbrigades

Nieuws

De aangename temperaturen zorgden afgelopen week voor drukte op de Westlandse stranden. De Westlandse reddingsbrigades zorgen er voor toezicht en eerste hulp, waar meerdere keren beroep op werd gedaan. De recreanten op het ’s-Gravenzandse strand hadden met name last van ongewenste dieren. De ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade heeft ruim 100 personen geholpen welke waren gebeten door kwallen. Ook een zwerm bijen zorgde voor overlast. De bijen staken veel strandgasten en namen daarna intrek in een buggy. Een imker is ter plaatse geweest om de bijen te verwijderen. Bij de reddingsbrigade meldde zich ook een aantal personen met tekenbeten.

Polsbandjes
De Monsterse Reddingsbrigade verleende bij ruim 80 personen eerste hulp. Hiervan waren de meesten gebeten door kwallen. Naast eerste hulp aan mensen, heeft de Monsterse Reddingsbrigade een aalscholver uit een vissersnet gered en overgedragen aan de Dierenambulance. De ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade verleende ook eerste hulp bij ongevallen op de toegangswegen naar het strand. Enkele fietsers en wandelaars kwamen ten val. In totaal twee keer is een ambulance ter plaatse geweest voor een heup uit de kom en een baby welke mogelijk glas in had geslikt. De beide reddingsbrigades herenigden slechts 19 kinderen met de ouders. Dit is beduidend minder dan op andere zomerse dagen. De Westlandse reddingsbrigades denken dat dit de danken is aan de gratis 06-polsbandjes die werden uitgedeeld, waarmee snel met de ouders contact kan worden opgenomen en de verdwaalpalen op het strand, die herkenbare voorwerpen hebben.

Brand
Op woensdagmiddag 26 juli werden, naast KNRM en brandweer, de strand- en alarmploegen van de ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade en Monsterse Reddingsbrigade gealarmeerd voor een brand aan boord van een vissersbootje. De enige opvarende werd snel in veiligheid gebracht door de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade. Terwijl het bootje naar de haven van Scheveningen werd gesleept, heeft de brandweer de brand geblust.
De ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade en Monsterse Reddingsbrigade bewaken het Westlandse strand in de periode van 15 mei t/m 15 september. Zij hebben hiervoor diverse hulpverleningsvoertuigen, snelle reddingsboten en goed opgeleide en gecertificeerde, professionele vrijwilligers voor.