Negen locaties voor huisvesting arbeidsmigranten in beeld

Nieuws

Om grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk te maken heeft de gemeente Westland negen locaties in beeld gebracht waar huisvesting mogelijk gerealiseerd zou kunnen worden. Het gaat om potentiële locaties waarvoor nog geen officiële vergunningaanvragen zijn ingediend. Het gaat om de locaties De Kreken, Nieuweweg en ABC terrein in Poeldijk, de Jochem van der Houtwerg en het voormalig AZC terrein (Hoefweg) in De Lier, Honderdland fase 2 in Maasdijk, Monnikenlaan in Naaldwijk, Het Nieuwe Water in ‘s-Gravenzande en Poeldijkseweg in Wateringen. Of hier daadwerkelijk huisvesting gaat komen, hangt onder meer af van de vergunningaanvragen die ondernemers of ontwikkelaars ervoor zullen indienen en het vergunningentraject dat doorlopen moet worden. 

“In het belang van een eerlijk woon-en werkklimaat wil de gemeente Westland voorzien in de behoefte aan 2000 tot 3000 extra leef-en slaapplaatsen voor arbeidsmigranten die tijdelijk in de Westlandse glastuinbouw werken”, verklaart een woordvoerder van de gemeente. “We denken daarbij aan grootschalige short-stay faciliteiten waar tot maximaal 500 arbeidsmigranten kunnen wonen, zoals de reeds bestaande hotels voor arbeidsmigranten in Maasdijk en Wateringen. Wie wil werken in Westland is welkom. Dat geldt ook voor de arbeidsmigranten die nodig zijn om de Westlandse glastuinbouweconomie draaiende te houden. De verwachting is dat arbeidsmigranten voor kortere of langere tijd deel uitmaken van de Westlandse samenleving.” Om hierop actief te anticiperen werkt de gemeente aan een integrale visie Arbeidsmigranten. Een onderdeel hiervan is huisvesting.
Tijdens de raadsvergadering van 27 juni zal de huisvesting van arbeidsmigranten aan de orde komen. De gemeente benadrukt dat het initiatief voor huisvesting verder bij ontwikkelaars ligt, net als de communicatie rondom de bouw ervan. “De vergunningaanvragers/initiatiefnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de communicatie met de omgeving en worden nadrukkelijk opgeroepen om voorafgaand aan een officiële vergunningaanvraag de dialoog aan te gaan met de omwonenden. Hiernaast gelden ook altijd de wettelijke inspraakprocedures. Vergunningaanvragen worden altijd openbaar gemaakt via de gemeentepagina in het Hele Westland en via www.gemeentewestland.nl.”