Beeldveilen FloraHolland afgeremd

Nieuws

FloraHolland gaat de invoering van het beeldveilen vertragen en meer overleg plegen met kwekers en handelsondernemers. Nu blijkt dat het huidige overleg niet door iedereen als voldoende is ervaren. FloraHolland voert op de drie vestigingen in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg, op een deel van de veilingklokken het beeldveilen of beeldondersteunend veilen in. Bij elke fase van invoering van beeldveilen heeft FloraHoland steeds gekeken naar hoe het beste met de specifieke veilgroep omgegaan kan worden. In overleg met kwekers en klanten bekeek de veiling hoe de randvoorwaarden rondom het beeldveilen het beste kunnen worden geregeld. Dat overleg wordt komende tijd geïntensiveerd.

Overleg intensieveren
Er staan verschillende bijeenkomsten voor kwekers door het hele land gepland. Het tempo waarop het beeldveilen verder wordt geïntroduceerd, hangt af van deze bijeenkomsten. Belangrijkste doel is om de klok verder door te blijven ontwikkelen. “Op de klok als prijsvormingsinstrument moeten we zuinig zijn. De prijsvorming staat daarbij bovenaan”, aldus Dirk Hogervorst van FloraHolland.  Overigens is FloraHolland, net als haar kwekers en klanten, van mening dat nu niet alle producten geschikt zijn om te gaan beeldveilen.
Naast het intensievere overleg met kwekers gaat FloraHolland verder overleggen met de handel over de invulling van de randvoorwaarden voor invoering van beeldveilen. Op basis van dit overleg en de overleggen met kwekers (onder meer via de FloraHolland Productcommissies) worden de vervolgstappen bepaald. Per product wordt een planning gemaakt om te starten met beeldondersteunend veilen. Wanneer aan de randvoorwaarden is voldaan, kan de stap naar beeldveilen worden gezet.