Partijen over Westlandse glastuinbouw

Nieuws

De rentabiliteit van de glastuinbouw is in 2009 gedaald naar het laagste niveau dat ooit door het Landbouweconomisch Instituut (LEI) is vastgesteld. Niet alleen de crisis, maar ook schaalvergroting, stijgende energieprijzen en toenemende concurrentie uit het buitenland dragen hier aan bij. Voor Westlandse tuinders komt niet nog de claim op hun gronden bij. Tuinders moeten goed nadenken over de toekomst. Op korte termijn zijn tuinders vaak wel positief over de toekomst, maar op lange termijn overheersen vooral vragen en onzekerheden.
Veel hangt af van politieke besluiten. Daarom laten we hier de Westlandse politieke partijen aan het woord, over hun standpunt ten opzichte van de Westlandse glastuinbouw.



2009 was een heftig jaar voor de glastuinbouw, en ook 2010 wordt een zwaar en spannend jaar. Daarna worden de vooruitzichten beter en kan de glastuinbouw weer wat spek op de rug krijgen.
Dan moet de gemeente Westland wel de ruimte geven aan de glastuinbouwsector om te groeien en bloeien.
De afgelopen jaren heeft de gemeente alleen maar glas laten afbreken en er komen alleen maar woningen voor terug. VVD Westland wil juist méér ruimte aan glas geven. Greenport, het Rijk en de provincie zeggen allemaal dat glas niet mag versnipperen. Dus kunnen we het beste het glas hier in het Westland houden. De tuinbouw krijgt straks weer behoefte aan uitbreiding. Die ruimte is ook hier in het Westland, als we er maar prioriteit aan geven.
Glastuinbouw is het Westland, nu en in de toekomst. Glas wordt steeds belangrijker om het Westland leefbaar te houden. Glas is werkgelegenheid, en zorgt ervoor dat de toeleveringsbedrijven in het Westland blijven. Liever glas dan wéér een woningbouwlocatie waardoor de wegen nóg voller worden.
Redenen genoeg om onze ondernemers in de glastuinbouw de ruimte te geven en de woningen weer zoveel mogelijk binnen de dorpskernen te bouwen. Dan gaat het Westland een bloeiende toekomst tegemoet!

Bart Waasdorp, lijsttrekker

De glastuinbouw is de economische motor van Westland. Ongeveer om de tien jaar is er een periode dat het minder gaat. Helaas is dat op dit moment ook zo, waarbij de economische crisis zeker een rol speelt. De tuinbouw heeft echter ook steeds weer de opwaartse lijn gevonden, niet in de laatste plaats door te vernieuwen. Nieuwe producten, andere vormen en kleuren, kwaliteitsverbetering enz. Daardoor is men de concurrentie altijd voorgebleven. Uiteraard is men in de andere tuinbouwlanden ook niet blind en probeert men de ontwikkelingen te volgen. Westland heeft een sterke toeleverende industrie, zaden, kassen, installaties enz. Deze bedrijven kunnen alleen bestaan wanneer zij een afzetmarkt hebben die groter is dan Nederland en zij leveren dus ook aan de concurrerende landen. Dit hoeft echter niet ten nadele te zijn van onze tuinbouw omdat die het eerst van nieuwe ontwikkelingen profiteert. Op alle voornoemde zaken heeft de gemeente weinig invloed. Omdat er een continue druk is op het tuinbouw areaal, moet de gemeente er wel voor zorgen dat het ruimtegebruik optimaal is. Een van de mogelijkheden is bij woningbouw te verdichten, compacter bouwen. Deze week is er gerapporteerd over de mogelijkheden en vervolgens zullen er besluiten genomen worden. We zullen ons uiterste best moeten doen om een areaal van minimaal 2000 hectare in Westland te behouden en tevens zal de provincie moeten zorgen voor vervangend areaal in de omgeving. Hiernaast zal er door reconstructie van tuinbouwgebieden en een goede regelgeving voor gezorgd moeten worden dat de tuinbouw kan blijven vernieuwen.

Koos Koolstra, fractievoorzitter/lijsttrekker

Het glastuinbouwcluster is de economische motor in Westland. Het is juist de wisselwerking en samenhang van alle aanwezige activiteiten zoals de teelt, handel, distributie, logistiek, toelevering, kennis en onderwijs etc. die de kracht van het Westlandse glastuinbouwcluster bepalen.
Daarom is behoud van voldoende glastuinbouwareaal essentieel. De ruimte in Westland is schaars. Nog scherper zullen we ruimtelijke keuzes moeten maken, ten gunste van het glastuinbouwcluster t.o.v. bijvoorbeeld woningbouw. Het CDA is tegen de 2de fase van de Westlandse Zoom. Geplande transformatiegebieden zoals de glastuinbouwgebieden Kwintsheul Noord en de Rolpaal moeten hun glastuinbouwfunctie behouden. Het woningbouwprogramma volgens de Greenportvisie moet minder snel worden uitgevoerd en aansluiten op de Westlandse behoefte.
Sleutelwoorden voor een sterk glastuinbouwcluster in Westland zijn duurzaamheid, bestemmingszekerheid, een goede infrastructuur, samenwerking, kennis en innovatie. De gemeentelijke overheid moet zich beperken tot het stellen van randvoorwaarden zodat ondernemers kunnen ondernemen. De herstructurering en schaalvergroting in de glastuinbouw moeten doorgaan. Initiatieven van tuinders worden zoveel als mogelijk door de gemeente ondersteund.
Voor de betere positionering en profilering van het Westlandse glastuinbouwcluster is verdere samenwerking met Greenport Nederland en Greenport Westland-Oostland noodzakelijk. Momenteel is het zwaar weer in de Westlandse glastuinbouw. Dit jaar is voor veel ondernemers met hun gezinnen een jaar van er op of er onder. Toch is er na iedere crisis sprake van herstel. Het CDA heeft vertrouwen in de kracht van het Westland. Met name de veerkracht, het ondernemerschap en het innoverend vermogen van onze ondernemers zullen resulteren dat de Westlandse glastuinbouw sterker uit de crisis komt.   

Theo Duijvestijn,lijsttrekker


Staat de glastuinbouw onder druk?
Als tuinderszoon ben ik opgegroeid in een veranderend Westland. Ooit bestond Westland uit bos en water en kastelen. Rond 1850 teelde men in de volle grond en toen is het glas in het Westland gekomen totdat het rond 1970 ‘de glazen stad’ heette. Glas maakt nu (te) vaak plaats voor woningbouw en bedrijventerreinen.
Glas verdwijnt ook omdat veel producten in landen als Kenia goedkoper en beter te telen zijn en zelfs inclusief transport vaak minder CO2 veroorzaken. Prijzen staan onder druk door concurrentie, maar ook door een andere manier van handel. Supermarkten spelen de sector keihard uit.
De klacht dat kennis wordt weggeven is niet geheel juist. In een open wereld van publicaties, Internet en handel kan je dit niet tegen houden. De agrarische wereld staat onder druk. Overproductie, concurrentie en eenzijdige monoculturen vormen een risico.
Westland moet een economisch gezond en sterk tuinbouwgebied blijven, aangevuld met andere vormen van economische bedrijvigheid, milieuvriendelijke energieproductie, toerisme, hoger onderwijs, innovatieve kennis en creativiteit. Innovatie is een taak van het bedrijfsleven. Ook moeten leefbaarheid, ruimte, natuur en cultuur worden verbeterd. Het doel moet zijn ‘Vooruitgang’ en niet alleen groei.
Beleid maken betekent ook een visie hebben op; hoe ziet Westland en de tuinbouw er over 10 tot 20 jaar uit. Belangrijk is dat het economisch rendabel is, gezond, innovatief en klaar voor de toekomst. Laten we geen duurzaam tuinbouwgebied opofferen aan woningbouw, bedrijventerreinen e.d. Een duurzaam en positief beleid voeren, de tuinbouw versterken en daarmee de economie van het Westland is de wens van Westland Verstandig.

Aad van Uffelen, Mede oprichter van WestlandVerstandig


De verkiezingen vinden plaats tegen de sombere achtergrond van een economische crisis. Ook in Westland zijn de gevolgen voelbaar: bedrijven gaan failliet of worden gedwongen verkocht. Grote groepen mensen verliezen hun baan. Progressief Westland staat op de bres voor hen die het moeilijk hebben en wil de komende jaren de glastuinbouw ondersteunen om zijn vooraanstaande positie te behouden.
De huidige crisis heeft weinig tot niets te maken met een terugloop van het aantal meters glas. We hebben het toch juist altijd over de ‘glastuinbouwcluster’. De kracht van het Westland zit immers in de bundeling van activiteiten, in innovatie, ondernemersgeest en het streven naar schone en duurzame producten?
Met somberen of treurig achteromkijken komen we er niet!
De sector zal al zijn kennis en kunde moeten aanwenden om te komen tot duurzaam en ‘maatschappelijk verantwoord’ ondernemen. Zo word je weer een koploper. En kennis delen, bijvoorbeeld in de oude studieclubs, is altijd een stimulans geweest voor de ontwikkeling van de glastuinbouw. Wat je in een internationale markt vooral niet moet doen, is jezelf afsluiten voor gebeurtenissen elders. Progressief Westland wil dat de gemeente hierbij zijn eigen rol speelt. Voor een noodzakelijke balans tussen tuinbouw, woningbouw, natuur, recreatie en waterberging is een strakke regie in de ruimtelijke ordening nodig.

Jan Prins, lijsttrekker


De “Lokale Politieke Federatie Westland”  vindt dat de tuinbouw de centrale rol in onze streek moet blijven vervullen. Steeds heeft men de laatste jaren aan alle kanten geprobeerd de tuinbouw in het Westland de nek om te draaien. Denk daarbij aan de bemoeienissen van de stadsregio Haaglanden, de agressie van buurgemeente Den Haag of tegenwerkingen vanuit de provincie. Ook opmerkingen in het verleden van voormalig minister Netelenbos (PvdA) die vond dat de tuinbouw maar naar Drenthe moest verkassen, of aan de woorden van voormalig minister Jorritsma (VVD) die zei dat onze streek alleen geschikt moest zijn voor woningbouw. Of neem de geluiden die bijvoorbeeld vanuit het Hoogheemraadschap van Delfland klinken en die van Westland een groot waterrecreatiegebied willen maken. Maar kijk ook eens naar de slappe knieën van de oude gevestigde politieke partijen in het Westland, die de tuinbouw slechts willen helpen met hun woorden maar niet met daden. Denkt u eens aan de problematiek van de Westlandse Zoom, waarbij het belang van de Westlandse tuinbouw ondergeschikt is gemaakt aan politieke spelletjes vanuit Den Haag en de provincie. Allemaal geluiden waar een gemiddelde Westlander niet vrolijk van wordt als je bedenkt dat onze streek jaarlijks een kleine drie miljard euro bijdraagt op de Nederlandse betalingsbalans. Daarom heeft “LPF-Westland” zich sterk gemaakt in de Westlandse gemeenteraad voor het tegengaan van een aantal zaken waarin onze streek bedreigd wordt en dat zullen we blijven doen. Geen aantasting van het huidige duurzaam glasareaal, de wateropgave mag niet ten koste gaan van duurzame glastuinbouw en moet innovatief worden opgelost. “Tuinbouw, het Fortuyn van het Westland”

John Witkamp, fractievoorzitter/lijsttrekker


De glastuinbouw is en blijft de economische motor van ons mooie Westland. Westland is wereldbekend als innovatieve glastuinbouwstreek. Samen met de lokale overheid hebben de ondernemers het Westland op de kaart gezet. Voor de toekomst moeten we zorgen voor goed geschoolde krachten, hoog, middel én laagopgeleiden. Al het werk, zowel met hoofd als met de hand, moet gedaan worden. Het is voor Westland niet goed als we teveel arbeidsmigranten moeten inzetten, nu Polen, straks Bulgaren, Roemenen en wie weet…. Op dit moment maakt de gehele glastuinbouwsector, tuinbouwbedrijven en toeleveranciers, een zware periode door. Veel bedrijven hebben moeite het hoofd boven water te houden. Daarom moeten we proberen de Westlanders aan het werk te houden. De gemeente moet faciliterend zijn, zo nodig bedrijven helpen met het doorkomen van deze moeilijke tijd met de bijzondere bijstand voor zelfstandigen, ondersteunen bij herstructureringen binnen de sector als daar vraag naar is en zorgen voor een goede bereikbaarheid. Het 3 in 1 project op tempo houden is daarvoor cruciaal. Niet alleen de gemeente zal inspanning moeten leveren om de sector te stimuleren. De provincie moet het nul-saldobeleid in het glasareaal niet alleen op papier prediken, maar ook in de praktijk brengen. Het is ook nodig dat het Hoogheemraadschap Delfland voortvarender samenwerkt aan de uitvoering van het Waterplan en zijn eisen op dat vlak wat minder formeel en meer praktisch insteekt. Het gaat niet om gelijk hebben of krijgen het gaat om praktisch resultaat: die schop in de grond in pilot de Hooghe Beer. Gewoon Doen!

Remmert Keizer, lijsttrekker/fractievoorzitter


Glastuinbouw is de drijvende kracht van het Westland, het is zelfs de tweede motor van de Nederlandse economie.
D66 ziet hier in Westland een geweldige ondernemingszin gepaard gaan met een groot belang voor de arbeidsmarkt. Niet alleen is er veel werkgelegenheid voor mensen uit het middelbaar beroepsonderwijs, maar hoger opgeleide mensen hebben ook kansen op onze lokale arbeidsmarkt. Deze mensen willen wij blijven aantrekken en binden.
Onze lokale topmensen creëren door innovatie en inzet van moderne energietoepassingen, een goede ondergrond om de huidige crisis te verslaan. D66 wil dit verder uitbouwen en ondernemers en mensen persoonlijk de ruimte geven om zich verder te ontwikkelen. Hiervoor willen wij ondermeer de samenwerking met hogescholen en universiteiten verder uitbouwen. D66 is vóór een eigen hogeschool en universiteit! Maar natuurlijk ook het regionale beroepsonderwijs dat al uitstekende mensen opleidt willen we verder faciliteren. Hiervan profiteert niet alleen de tuinbouw maar talloze toeleveringsbedrijven varen hier ook wel bij. En als geheel heeft dit tot gevolg dat er geen zand in onze Westlandse motor komt, maar eerder dat we de turbo er opzetten! Ontwikkelen, innoveren en groei van mens en ondernemer zijn waarden die we vanuit D66 altijd al centraal stellen, maar zeker in Westland zijn dit nu sleutelbegrippen.
Wij zijn geïnspireerd om na de verkiezingen voor u als burger en voor u als ondernemer geïnspireerd aan de slag te gaan met de wind in de zeilen te houden voor de lokale economie. Inspired by Westland is dan ook een motto dat wij omarmen!

Tamara van Riet, lijsttrekker