Bezorgdheid om rust, natuur en veiligheid aan de kust

Nieuws
Bezoekers van de eerste Westlandse kustconferentie tonen zich bezorgd over de rust, natuur en veiligheid aan de kust. Daarnaast maken de wensen duidelijk dat er verschillende dilemma’s spelen. De gemeente mag er de komende tijd mee aan de slag.

door Evelyne Lammerding

Waar een Dunea-medewerkster deze donderdagmiddag aangeeft dat bebouwing op het strand slecht is voor het ecosyteem, droomt een strandtenthouder juist van de dag dat hij hoort jaarrond open te mogen te zijn. Het is één van de dilemma’s die worden blootgelegd op de eerste kustconferentie.
De gemeente Westland heeft de bijeenkomst georganiseerd, omdat zij aan een Westlandse kustvisie werkt. Daarvoor wil zij ook zoveel mogelijk meningen van zoveel mogelijk betrokkenen verzamelen. Honderdtien bezoekers hadden zich aangemeld voor de eerste samenkomst in het gemeentekantoor van ‘s-Gravenzande. Er zitten medewerkers van onder meer overheidsinstellingen, natuurorganisaties, historische verenigingen en bewoners in de zaal.
Zij krijgen een presentatie van gemeentearchivaris Jan Buskus die laat zien aan welke grote veranderingen de Westlandse kust door de eeuwen onderhevig is geweest. Ze horen hoe wethouder Bram Meijer - die drie weken geleden de portefeuille kust heeft overgenomen van wethouder Peter Ouwendijk - spreekt over zijn omzwervingen langs een groot deel van de Nederlandse kust. En zij kunnen hun wensen en kritische noten kenbaar maken op papiertjes die zij op flapovers kunnen plakken, legt de gespreksleidster uit. Gele papiertjes zijn voor dromen en knalroze voor nachtmerries.

Geld
‘Straks als alles weg is, komen we erachter dat je geld niet kan eten’ schrijft de Monsterse vogelaar Gerard Jakobs op een roze velletje. “In feite draait alles om geld,’’ licht hij toe. “In de huidige situatie is de kust al druk genoeg. Maar de commercie wil altijd meer. Meer geld.’’ Het is duidelijk: hij vindt meer toerisme aan de kust en alles wat daarmee samenhangt, slecht voor de natuur en op de lange termijn koop je daar niets voor.
Henk van Zeijl uit Ter Heijde schrijft dat hij geen extra verkeer naar zijn dorp wil. En bij het onderwerp veiligheid valt te lezen dat de politie meer moet handhaven op foutparkeren en illegaal overnachten op parkeerplaatsen in de buurt van slag Vlugtenburg.
Na een uur kleuren de flapovers geel en roze. Het is tijd voor de nazit in de vergaderzaal.

Veiligheid
De gespreksleidster pikt er een aantal opmerkingen uit. Zo wenst de reddingsbrigade meer veiligheid voor zwemmers en watersporters. Omdat watersporters en zwemmers blijkbaar nog regelmatig in elkaars vaarwater zitten, pleit de reddinsgbrigade voor een duidelijke indeling van het water. Vakken voor zwemmers en vakken voor watersporters kunnen veel (bijna-)ongelukken voorkomen.
Oud-GBW-wethouder Jan Bogaard spreekt namens de Heijdse bewonersorganisatie Hint. Te veel parkeerders voor te weinig parkeerplaatsen vormen een nachtmerrie voor het kustdorp. Laat het strand rustig blijven, luidt het pleidooi.

Razende fietsers
En dan de razende fietsers door de duinen. Wim de Graaf ziet te vaak door ergernis rood aangelopen hoofden op de duinpaden. Groepen racefietsers èn e-bike-berijders vormen een plaag op de fietspaden. De steeds groter wordende groepen van ‘The Fast and the Furious’ gaan niet samen met gewone fietsers en wandelaars; vele (bijna-)ongelukken veroorzaken vaak grote irritaties. De Graaf meent dat de racers en e-bikers goede voorlichting moeten krijgen. Bovendien moeten zij worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om agitatie in de duinen te voorkomen.
Een andere bezoekster pleit voor een huurfietsknooppunt in de duinen. Ook moeten de bussen wat haar betreft dichterbij het strand komen. Zo kan auto-overlast worden vermeden.
Wie donderdagmiddag niet naar de eerste kustconferentie van Westland kon, krijgt volgende maand een herkansing. Wethouder Bram Meijer heeft gezegd dat in mei een bewonersavond wordt gehouden en wanneer de belangstelling groot blijkt, volgt wellicht nog een tweede avond juni.