Tweede ronde voor De Rentmeester

Nieuws
"In het nieuwe plan wordt de Jumbo Foodmarkt niet groter dan 3.750 vierkante meter." (Foto: "PR")

Tegen het eerdere plan was bezwaar aangetekend door enkele winkeliers uit het naastgelegen winkelcentrum De Tuinen en door omwonenden. Door de winkeliers omdat zij vreesden voor wegtrekkende klanten en door de bewoners omdat zij vreesden voor verkeersdrukte door juist een toestroom aan publiek. De raad van state gaf hen eerder dit jaar op sommige punten gelijk. Zo vond zij dat niet voldoende was aangetoond dat er in deze regio behoefte is aan een supermarkt van deze omvang en ook was er teveel onduidelijkheid over het aantal parkeerplaatsen.

De Westlandse gemeenteraad moet zich opnieuw buigen over het bestemmingsplan De Rentmeester in Naaldwijk. Voor de bouw van de Jumbo Foodmarkt met appartementen erboven in Naaldwijk had de gemeente eerder al groen licht gegeven, maar de Raad van State zette in mei van dit jaar een streep door het het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning. Nu ligt er een nieuw plan, met aanpassingen op de kritische punten.

Groei

De gemeente Westland heeft nu een nieuw rapport laten opstellen door Bureau Stedelijke Planning om de bezwaren van de Raad van State weg te nemen. De conclusie van dat rapport is dat er in Westland wél plek is voor de foodmarkt van Jumbo-ondernemer Edward Koornneef. Dit vanwege de groei van de bevolking van de gemeente Westland. Momenteel wonen er ruim 105.000 mensen in Westand en de verwachting is dat er in 2030 meer dan 123.000 Westlanders zijn. Ook telt mee dat de huidige Jumbo aan de Naaldwijkse Emmastraat, die ook in eigendom is van Koornneef, sluit als de foodmarkt open gaat. De super aan de Emmastraat blijft dan gesloten totdat het huurcontract in 2027 afloopt. Tot slot is ook het maximale oppervlak van de nieuwe super vastgesteld op 3.750 vierkante meter, terwijl er in het eerdere plan nog rekening werd gehouden met een mogelijke uitbreiding. Ook is een vorm van horeca en dienstverlening op de eerste verdieping niet meer toegestaan.

Leegstand

Het rapport erkent dat de winkels in de omgeving van de Jumbo Foodmarkt de komst van de megasuper aanvankelijk zullen voelen, de supermarkten voorop. Dit kan zelfs leiden tot meer leegstand, stellen de onderzoekers, maar de bevolkingstoename zal dit compenseren. Bovendien zal De Rentmeester een aanzuigende werken hebben voor het centrum van Naaldwijk. Daar hebben ook de winkeliers in de omgeving weer profijt van, is de prognose. Ook zijn er meer parkeerplaatsen opgenomen in het plan. Het gewijzigde bestemmingsplan bevat 276 parkeerplaatsen, waarvan 261 in de parkeergarage. Daarmee wordt volgens de gemeente voldaan aan de norm die in het verkeers- en vervoersplan wordt vereist: 251 parkeerplaatsen.

2020

De Rentmeester moet op het braakliggende stuk grond naast De Tuinen komen. Het bestaat uit een Jumbo Foodmarkt van 3.750 vierkante meter met een parkeergarage en bijna 50 appartementen. Het nieuwe voorstel komt op maandag 20 november aan de orde tijdens een Raadsinformatieavond en op dinsdag 28 november in de Commissie Ruimte van de gemeenteraad. Daarna zal het in de gemeenteraad komen. Doel is dat de Foodmarkt in 2020 haar deuren kan openen.