Westland wil pilot overdracht sociale huurwoningen

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Stock)

Wethouder Ben van der Stee (LPF, Wonen), zou graag zien dat Vestia haar sociale huurwoningen in Westland verkoopt aan een andere corporatie in plaats ze aan de sociale huurvoorraad te ontrekken. De woningcorporatie staat sinds 2011 onder financieel toezicht en wil het percentage sociale huurwoningen in haar Westlandse woningvoorraad terugbrengen van 84% naar 60%. De gemeente Westland vreest dat dit problemen oplevert: “In Honselersdijk en Maasdijk heeft Vestia alle huurwoningen in bezit, waardoor het effect op de leefbaarheid en de hoeveelheid sociale huurwoningen nog groter is. Voor beide dorpen geldt dat de sociale huurwoningvoorraad met ruim een kwart daalt. De woningtekorten namen al toe en wachttijden voor een sociale huurwoning zullen in deze dorpen nog meer oplopen”, schrijft de gemeente.

“In de praktijk ervaren woningzoekenden de problemen nu al”, aldus wethouder Van der Stee. “Er komen minder woningen voor verhuur beschikbaar en de kans om in je eigen dorp een huurwoning te vinden neemt drastisch af. Landelijk wordt er niet voor niks naar gestreefd dat 80 % van het bezit van woningcorporaties bestaat uit sociale huurwoningen. Dat moet ook in Westland zo zijn.”

Door de woningen over te doen naar een andere corporatie, zou de voorraad hetzelfde blijven. Landelijk vinden pilots plaats om te bekijken of dit financieel mogelijk kan worden gemaakt. Van der Stee: “De situatie in Westland zou zich goed lenen voor een pilot.”

Vorige week lieten Hamit Karakus (bestuurlijk regisseur Vestia-gemeenten namens het ministerie) en Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland) zich door de gemeente Westland informeren over de situatie. Het gezelschap bracht onder andere een bezoek aan Honselersdijk.

Hamit Karakus benadrukt de urgentie om met de betrokken gemeenten en corporaties uit de regio tot een oplossing te komen. “Het is van groot belang voor de huurders dat het aantal sociale huurwoningen en het beheer ervan op peil blijft, zeker nu we gezamenlijk voor een enorme verduurzamingsopgave staan. Het vinden van een werkbare oplossing vergt echter inspanning en vindingrijkheid van alle betrokken partijen. Ik vertrouw erop dat de gesprekken hierover in harmonie en constructief plaatsvinden.”