Nieuwjaarsduiken in Westland

Nieuws
"De nieuwjaarsduik in 's-Gravenzande telt jaarlijks honderden deelnemers." (Foto: "Mike Hogeveen")

Op 1 januari organiseren de ‘s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade en de Monsterse Reddingsbrigade weer hun traditionele Nieuwjaarsduiken. In ‘s-Gravenzande wordt stipt om 14.00 uur het Noordzeewater in gedoken bij slag Beukel (einde Strandweg). Na afloop krijgt iedereen een beker warme chocolademelk.

Uitslapen is er voor de vrijwilligers van de ‘s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade niet bij op 1 januari. Zij zijn alweer vroeg bezig met de voorbereidingen voor dit gezellige evenement. “Elk jaar staat een team van enthousiaste vrijwilligers klaar om er een mooie, veilige dag van te maken”, vertelt voorzitter Marc Bakema. “Ik ben dan ook heel trots op het hele team.” De ‘s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade organiseert sinds 1983 de Nieuwjaarsduik Westland. Wat begon met enkele fanatiekelingen, is inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks honderden mensen uit Westland en omstreken aan deelnemen.

In Monster wordt de duik sinds 1967 georganiseerd. Tussen de strandopgangen Molenslag in Monster en Karel Doormanweg in Ter Heijde geeft burgemeester Bouke Arends om 14.00 uur het startschot voor de 53e editie van de Monsterse nieuwjaarsduik. Dit jaar staat de Westlandse Nieuwjaarsduik in het teken van Stichting KIMG (Kleine Ingrepen, Mooie Gevolgen). Deze stichting zet zich in voor kwetsbare mensen in het Westland, door iets te doen met en voor hen in de directe leefomgeving. Deelnemers en hun fans wordt gevraagd zoveel mogelijk per fiets te komen. Na de duik kan men zich opwarmen met warme chocolademelk.