Westlandse Sportprijzen uitgereikt

Nieuws
"Lara van Ruijven mag zich Westlandse sportvrouw van het Jaar 2019 noemen." (Foto: "Bert van Lobenstein")

Tijdens een avondvullend Westlands sportgala op 30 januari in WestlandTheater De Naald zijn de winnaars van de Westlandse sportprijzen 2019 bekend gemaakt.

De prijzen werden onder andere uitgereikt door Marieke van der Wal en Yvette Broch (voormalig handbalsters en ontvangers oeuvreprijs), John de Wolf (voormalig voetbalinternational), burgemeester Arends en wethouder Varekamp (sport).

De 29-jarige Lierenaar Sebastiaan Tempelaars mag zich Westlandse Sportman van het jaar 2019 noemen. Tempelaars werd tijdens het Nederlands Kampioenschap eerste in de categorieën bankdrukken en powerliften. Hij nam het op tegen golfsurfer Kaspar Hamminga uit ‘s-Gravenzande en judoka Coen van Winden uit De Lier. De Naaldwijkse Lara van Ruijven werd in januari 2019 Nederlands Kampioen shorttrack. Zij werd als eerste Nederlandse vrouw Wereldkampioen Shorttrack op de 500 meter. Daarnaast won zij met de relayploeg goud tijdens het Europees Kampioenschap. De andere genomineerde vrouwen waren tennisster Kiki Bertens uit Wateringen, handbalster Rinka Duijndam uit hetzelfde dorp en schaatster Jutta Leerdam uit ‘s-Gravenzande.

Record

Bij de sporttalenten ging de 17-jarige Ruben Rolvink er met de prijs vandaar. Deze Naaldwijkse atleet werd Nederlands Kampioen Kogelstoten (5kg) tijdens NK B-junioren indoor en Nederlands Kampioen Discuswerpen (1,5kg) tijdens NK B-junioren outdoor. Daarnaast behaalde hij de derde plaats Kogelstoten (5kg) tijdens NK B-junioren outdoor. Tijdens het NK voor senioren behaalde hij de 4e plaats bij het Discuswerpen (2kg) en met 47,94 meter verbeterde hij het Westlands record. Zijn concurrenten waren Finn Duran, de 15-jarige ijshockeyer uit Monster en de 14-jarige turnster Noa Talboom uit Monster.

De prijs voor de beste ploeg werd gewonnen door het eerste damesteam van Quintus handbal. Deze vereniging presteert al 50 jaar op topniveau. Het dames 1 team van Quintus handbal behaalde de halve finale van de Europa Cup. Zij werden winnaar van de nationale beker en behaalde de 2e plaats in de Eredivisie handbal. Zij wonnen tenkoste van de Lierse Korfballers van Valto en de Wateringse voetballers van VELO.

Niveau

De Lierse Celine de Vreede werd Nederlands kampioen wegwielrennen junior vrouwen 2019 bij de ID-renners (Intellectual Disability) en werd daarvoor uitgeroepen tot G-sporter van het jaar. Zij troeft daarmee de rolstoelhandballers van Quintus 2 af.

Edwin Vurens, coach van het eerste voetbalelftal van VELO uit Wateringen werd benoemd tot Coach van het jaar. Onder zijn leiding is het 1e elftal van VELO in vier jaar tijd driemaal gepromoveerd. Zij gingen van de 4e naar de 1e klasse bij de KNVB. Met zijn coachend vermogen leverde hij een belangrijke bijdrage aan het Westlands sportklimaat en voetbalniveau, oordeelt de jury. De andere genomineerden waren de Poeldijkse schaatscoach Jac Orie en de Monsterse voetbalcoach Sarina Wiegman.

482 stemmen van de 1174 stemmen zijn uitgebracht voor de sportvrijwilliger van 2019, met 41% van de stemmen is Ron van Dijk van SV Honselersdijk de Rabo-sportvrijwilliger 2019 geworden.