‘s-Gravenzandse Reddingsbrigade bestaat 70 jaar

Nieuws
"'s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade wordt al 70 jaar gerund door vrijwilligers." (Foto: "GVRB")

Op 28 februari 1950 werd in restaurant De Spaansche Vloot de oprichtingsvergadering gehouden van de ‘s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade (GVRB). Al 70 jaar zijn de vrijwilligers van de reddingsbrigade actief op en rond het ‘s-Gravenzandse strand.

Bestond de vereniging destijds uit 25 leden, tegenwoordig zijn dat er meer dan 250 variërend in de leeftijd van 6 tot 80 jaar. Niet alleen het ledenaantal is enorm gegroeid. De brigade is zich ook continu blijven professionaliseren en is een volwaardig partner in de hulpverleningsketen geworden. “Een ding is in al die jaren onveranderd gebleven”, vertelt voorzitter Marc Bakema. “De vereniging draait volledig op vrijwilligers. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het reddingswerk, ieder vanuit zijn of haar eigen talent.”

Cijfers

De GVRB telt momenteel 116 lifeguards. Er is een alarmploeg die 24/7 inzetbaar is. Afgelopen jaar waren de lifeguards 800 uur op het strand aanwezig, verspreid over 120 dagen. De lifeguards zijn 26 keer in actie gekomen voor hulp aan onder meer verre zwemmers, watersporters of strandbezoekers. Er waren ruim 160 EHBO-gevallen en 14 keer werden zoekgeraakte kinderen met hun ouders herenigd. In totaal genoten kandidaten circa 7700 opleidingsuren. Het is slechts een greep uit de jaarverslagcijfers, maar ze geven een indruk van de omvang van de organisatie en de enorme inzet van de vele vrijwilligers.

Voorlichting

Niet alleen bewaking, maar juist ook preventie en voorlichting spelen een belangrijke rol binnen de GVRB. Voorkomen is immers beter dan genezen. Dat gebeurt onder andere door het geven van zwemvaardigheidsopleidingen, voorlichting op scholen, het gratis verstrekken van polsbandjes en door gerichte voorlichting aan (internationale) toeristen op en rond het strand. “Wij blijven als vereniging zoeken naar nieuwe en innovatieve manieren om ons werk, samen met onze partners, vorm te geven. Samen staan we immers sterk in reddingswerk”, aldus Bakema.

Jubileumjaar

Het jubileum wordt gevierd met diverse festiviteiten. Op 28 februari vond een groot jubileumfeest plaats voor alle leden. Het was een avond vol gezelligheid en herinneringen. In juni keert de ‘s-Gravenzande Cup - een roeiwedstrijd die in het verleden regelmatig door de GVRB werd georganiseerd - eenmalig terug. Uiteraard worden ook de jeugdleden niet vergeten. Voor hen is er later in het jaar een spetterende activiteit.