"Dani\u00eblle Looije: \"Dit had ik van tevoren niet kunnen bedenken.\"" (Foto: "Priv\u00e9")

‘Alle vertrouwen dat uit de corona-ellende ook iets moois komt!’

Nieuws

Mensen die grafisch ontwerper Daniëlle Looije al wat langer kennen, wisten het al: Daan is het prototype ruwe bolster, blanke pit. Ze lijkt heel stoer, maar heeft een warm hart. In een opwelling richtte ze nog geen twee weken geleden samen met haar vriend Justin Berends Coronahulp Westland op. Ze brachten daarmee heel wat aan het rollen.

door Bianca Mokkenstorm

Daniëlle is helemaal beduusd van het effect dat het initiatief van haar en Justin teweeg heeft gebracht. “Dit had ik van tevoren niet kunnen bedenken. De telefoon staat de hele dag roodgloeiend en mijn computer draait overuren. Gelukkig helpt onze vriendin Frances ons met het beheer van de social media, anders kregen we het echt niet aangewerkt.”

Bekende Westlander

Ze heeft in een paar dagen tijd de status “BW’er” bereikt: Bekende Westlander. Waar ze ook komt, wordt Daniëlle herkend en wordt ze overspoeld met complimenten en vragen. “Ik weet niet wat me overkomt; ik krijg allerlei aanvragen voor interviews en mensen spreken me aan op straat. Maar toen ik werd gevraagd om aan te schuiven bij een vergadering met Vitis Welzijn, MKB Westland en de burgemeester drong écht tot mij door dat ik opeens in een andere wereld terecht ben gekomen.” Inmiddels is de opzet van de website van Coronahulp Westland, die Daniëlle belangeloos ter beschikking had gesteld, zelfs overgenomen door Brazilië.

Iets dóen

Het was Daniëlle absoluut niet te doen om zelf in de spotlights te staan. “Toen het Coronavirus in Nederland de kop op stak en ik me realiseerde wat dat voor mijn schoonouders zou gaan betekenen, die in de risicogroep vallen. Maar ook voor alleenstaande ouderen en al die andere mensen die afhankelijk zijn van anderen. Daarom wilde ik iets dóen,” vertelt ze een beetje aangedaan. “Je zal toch maar degene zijn die wekenlang gedwongen achter de geraniums zit, zonder aanspraak en boodschappen?!”

Als een gek

“Dankzij mijn IT-achtergrond had ik zowel de kennis als de middelen om een website op te zetten, en mijn agenda raakte leeg doordat allerlei projecten werden afgeblazen door corona. Dus ging ik gewoon aan de slag. Ik startte vorige week zondag op Facebook een aparte pagina en had al binnen een uur 40 mensen die hun hulp aanboden. Ik heb toen als een gek een website aangemaakt, waarbij ik gestart ben met het contactformulier. Dat was er dus eerst, pas daarna heb ik achter de schermen de website uitgerold.”

In goede handen

Er is bewust gebruik gemaakt van Facebook als motor voor Coronahulp Westland, vertelt Daniëlle: “Het voordeel daarvan is dat je heel makkelijk kunt zien wie bevriend is met elkaar. Dat geeft toch meer vertrouwen en bekendheid. Want laten we eerlijk zijn, er bestaan natuurlijk ook mensen met verkeerde bedoelingen. Die oplichters komen er nu, zeker in het Westland, veel moeilijker tussen. De kans is nu groot dat je boodschappen, kind of hond in goede handen zijn. Dat is natuurlijk superbelangrijk!”

Tuinders

De hulp die wordt aangeboden is heel uiteenlopend: bijvoorbeeld het uitlaten van een hond, kinderoppas of boodschappen doen. Maar ook sociaal contact, via telefoon, Whatsapp of een ouderwets kaartje staat hoog op de lijst en is ontzettend welkom, zeker bij mensen die nu letterlijk en figuurlijk in een isolement zitten. “Er zitten ook heel bijzondere aanbiedingen tussen. Tuinders die het zelf ontzettend moeilijk hebben maar er wel aan denken om hun producten te doneren aan verzorgingshuizen, de kerk, of aan Het Westerhonk. Of een clown die gratis (op gepaste afstand) kinderen wil verrassen op hun verjaardag. En natuurlijk onze informatieflyers, helemaal gesponsord door onze leden. Zóveel initiatieven, het is prachtig!”

Boost in vertrouwen

Het enorme succes van Coronahulp Westland is ook een boost voor Daniëlles vertrouwen in de medemens. “Eigenlijk was ik dat vertrouwen een beetje kwijtgeraakt. Iedereen leefde de afgelopen jaren toch een beetje langs elkaar heen en er was zoveel verdeeldheid in de landelijke politiek. Veel mensen waren zo gericht op het snelle, grote geld voor eigen gewin. Dus dat ik in notime zóveel hulpaanbieders kon registreren, vond ik echt verrassend. Op dit moment heeft iedereen een slecht jaar, behalve de mondkapjesfabrikant. Maar er komt zoveel enthousiasme en warmte los, en de saamhorigheid groeit met de dag. Dat geeft me toch vertrouwen dat er uiteindelijk, na alle ellende, iets moois van komt!”

Wilt u ook iets betekenen voor een ander, of heeft u juist zelf een hulpvraag? Meld u aan op de website www.coronahulpwestland.nl of zoek contact met Coronahulp Westland via Facebook.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Fietsster gewond na aanrijding, automobilist rijdt door Galgeweg ‘s-Gravenzande 112-nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Groep 8 van De Achtsprong doneert aan Hartstichting Algemeen gisteren
Afbeelding
Lezing over invloed Westlandse familie op klassiek onderwijs Algemeen 30 nov, 09:14
Afbeelding
De kranten staan weer online! Algemeen 30 nov, 08:00
Afbeelding
Team Westland deelt het Westlandse miljoen uit Algemeen 29 nov, 13:44
Afbeelding
Rosanne den Drijver verslaat alle jongens Sport 29 nov, 13:40
Afbeelding
Poeldijker heeft mortierbommen in schuur Algemeen 29 nov, 13:12
Afbeelding
Westlandse voorjaarsbeurs bloemenveiling verplaatst naar Rijswijk Werken 29 nov, 12:59
Afbeelding
Op zoek naar de gouden tip die leidt naar Jaïr Soares: ‘Minimaal een persoon weet iets’ Algemeen 28 nov, 20:46
Afbeelding
Voorzitterswissel bij Jongerenraad: ‘Onze ideeën worden steeds vaker opgepikt door de Gemeenteraad!’ Politiek 28 nov, 20:13
Afbeelding
Vermist en gemist: Whiskey Algemeen 28 nov, 17:40
Afbeelding
Toch geen ‘communicatieverbod’ voor Seniorenraad Algemeen 28 nov, 16:42
Afbeelding
Naaldwijks kinderkoor wint landelijke muziekwedstrijd Algemeen 28 nov, 16:27
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief