Duurzaam gekweekte orchideeën in het Westland

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

Een groot gedeelte van de economie in het Westland wordt gedragen door tuinbouwbedrijven. Het Westland staat dan ook vol met glazen kassen. Daarbij behoort ook Ter Laak Orchids, een bedrijf dat talloze verschillende soorten orchideeën kweekt. Bij Ter Laak Orchids wordt hun immense oppervlakte aan kassen ook wel ‘het paleis van glas’ genoemd.

Het paleis van glas

Het paleis van glas van Ter Laak Orchids staat sinds 2018 in het Westland en heeft een oppervlakte van 50.000 m². Betreffende de grootte van hun kassen, doet Ter Laak Orchids niet onder voor het distributiecentrum van Bol.com. Het complex van 10 voetbalvelden groot biedt onderdak aan maar liefst 8 miljoen orchideeën, bestaande uit ongeveer 200 verschillende soorten. Dagelijks levert Ter Laak Orchid de orchideeën aan vele tuincentra en bloemenzaken en een groot gedeelte wordt geëxporteerd. Maar het bijzondere aan het paleis van glas, oftewel daglichtkas, is de wijze waarop energie wordt gebruikt om het groeiproces en de kwaliteit van de orchideeën te beïnvloeden. Er wordt gebruikgemaakt van een ingenieus systeem, waarbij Ter Laak Orchids voor een gedeelte zelfs een eigen energieleverancier is.

Duurzame verwarming van de kas

Ook Ter Laak Orchids draagt graag een steentje bij aan de vermindering van de CO² uitstoot. De daglichtkas bestaat geheel uit dubbel glas, met hierin lenzen. Opvallend element in de kas zijn diverse beweegbare buizen. De lenzen kunnen de buizen dusdanig aansturen dat zij met de stand van de zon meedraaien. Door de buizen stroomt water dat wordt opgewarmd. Een gedeelte van het opgewarmde water wordt direct gebruikt voor het opwarmen van de kas en een ander gedeelte wordt opgeslagen. Dit opgeslagen warme water komt in de winter heel goed van pas. Zo kan de kas ook ‘s winters optimaal met zonne-energie verwarmd worden, zonder dat Ter Laak Orchids extra afhankelijk is van een energieleverancier. De energiebesparing kan oplopen tot wel 50 procent. Het systeem kan ook andersom werken. In de winter wordt het water gekoeld en dat komt in de zomer weer goed van pas.

Ondergrondse wateropslag

De wijze van verwarmen van de daglichtkas vergt natuurlijk veel water. Ook daar heeft Ter Laak Orchids aan gedacht. Om water te besparen is er een ondergrondse wateropslag gebouwd. Hiermee wordt in de bodem overtollig regenwater opgeslagen. Dit regenwater kan op een later moment opgepompt worden om de orchideeën te bevochtigen. Er wordt zo niet alleen een waterbesparing bereikt, het gaat verzilting van de bodem tegen en zorgt ervoor dat de omgeving tijdens hevige regenval niet blank komt te staan. Niet voor niets is Ter Laak Orchids in 2018 verkozen tot International Grower of the Year. Dit is een prijs voor ondernemers die uitblinken in onder andere duurzaamheid.