Cynthia Visser krijgt energie van haar vrijwilligerswerk en iets voor een ander betekenen.
Cynthia Visser krijgt energie van haar vrijwilligerswerk en iets voor een ander betekenen. (Foto: )

Pijlers van de samenleving: ‘Soms zit het in de kleine dingetjes’

Nieuws

Cynthia Visser doet, naast haar baan als zzp’er, verschillende soorten vrijwilligerswerk. Toch vond ze daarnaast tijd om mee te doen aan de Doing Good Challenge. “Ik ben al gauw voor leuke dingen te porren. Je wilt je inzetten, juist voor de mensen die dat niet kunnen.”

door Linda van der Klooster

Onder de naam Rixja levert Cynthia secretariële en facilitaire diensten. “Ik heb een riksja gehad,” legt ze uit. “Mijn fiets was gestolen en ik zocht op Marktplaats een andere. Ik kwam een riksja tegen en heb die in een opwelling gekocht. Toen ben ik ook gaan rijden met passagiers. Hobbymatig, just for fun. Dan zaten er mensen in mijn bakje en kreeg ik de mooiste verhalen te horen. Heel veel leuks mee meegemaakt! Toen ik als zzp’er begon, noemde ik mijn bedrijf Rixja. Mijn motto is Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep on moving.”

Hospice

Cynthia doet verschillende soorten vrijwilligerswerk. Ze collecteert jaarlijks voor het Reumafonds, is bloeddonor, werkt als vrijwilligerscoach bij Vitis Welzijn, en elke week draait ze minstens een dienst in hospice Beukenrode. “In het hospice doe je van alles. Van de deur opendoen, tot klusjes en helpen aan bed. Voor de medische handelingen zijn er verpleegkundigen van Careyn. Als vrijwilliger assisteer je met diverse taken. ‘Er zijn’ voor de gast en zijn of haar naasten is het belangrijkst.”

Cynthia’s vader is vijftien jaar geleden overleden. “Het was ondanks alles een mooie periode. Ik denk dat zo mijn interesse voor het einde is ontstaan. De dood is vaak een taboe. Dat hoeft helemaal niet. Ondanks veel verdriet brengt het ook veel moois. Dat ervaar ik regelmatig in het hospice.”

Passende plek

Bij Vitis Welzijn coacht Cynthia sinds begin 2019 bijzondere vrijwilligers die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk. “Ik denk met ze mee. Wat vind je leuk en wat zou je willen? We kijken op de website westlandvoorelkaar.nl of er iets leuks is. En anders zoeken we zelf naar een passende plek.”

Cynthia helpt haar vrijwilligers ook met het leggen van het eerste contact met de vrijwilligersplek. “Deze mensen hebben een taalbarrière, of vinden het spannend. Zelf stap ik gemakkelijk overal zo op af. De bijzondere vrijwilliger niet. Ik regel daarom eventueel de eerste afspraak voor ze en ga met ze mee en kijk mee over hun schouder. Ik laat ze zoveel mogelijk zelf doen. Het is geweldig werk. Je komt de meest bijzondere mensen tegen. Dit past heel goed bij mijn rixja-verhaal.”

Mooier

Eind oktober ging de Doing Good Challenge van Vitis Vrijwillige Inzet van start, met als doel Westland een beetje mooier maken. Meer dan 90 impactmakers maken een verschil voor een ander in coronatijd. Cynthia werd hiervoor uitgedaagd door Mariëlle Brok, consulent vrijwillige inzet, die haar had getraind voor het werk als coach. “Ik heb mezelf aangemeld via de website. Via Whatsapp kreeg ik een bevestiging en toen volgden er tips en ideeën over wat je kan doen voor een ander. Er was een challengekaart, waarop je je acties kan afvinken. Acties zijn snel en makkelijk uit te voeren, zoals iemand een kaartje sturen, een taart voor iemand bakken of het geven van een complimentje.”

Cynthia ontdekte dat ze ongemerkt al heel veel dingen voor een ander doet. “Ik woon bijvoorbeeld in een wooncomplex. Een buurman zet altijd de containers buiten en weer binnen. Maar als ik eerder thuis kom, zet ik ze binnen. Dan is hij daar hartstikke blij mee. Het is een heel klein gebaar, maar je helpt een ander. Soms zit het inde kleine dingetjes.”

Zelf heeft Cynthia drie vriendinnen uitgedaagd om mee te doen aan de challenge. Ik ben al gauw voor leuke dingen te porren. Je wil je inzetten, juist voor de mensen die dat niet kunnen. Ik denk wel dat ik altijd vrijwilligerswerk blijf doen. Zolang het kan of mag. Het geeft me zoveel voldoening. Misschien nog wel meer dan mijn betaalde werk. Iets voor een ander betekenen. Daar krijg ik energie van.”

Iets voor een ander doen, kan veel voldoening geven. Er zijn veel mogelijkheden om een verschil te maken, eenmalig of structureel. Kijk voor de mogelijkheden op westlandvoorelkaar.nl. Daar vind je ook meer informatie over de Doing Good Challenge.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Natuurwaardenkaart kan frustratie door stopzetten bouwprojecten voorkomen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Enzo van der Heijden winnaar SuperFlora Open Bloemen Toernooi op LTC Naaldwijk Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
35ste jubileum Ronde van Kwintsheul Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Westlandse touwtrekkers weer aan het touw Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Zussen Droog zijn gestopt met De 3 Winckels: “Iedereen bedankt voor de leuke tijden” Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Monteur gewond geraakt bij brand in een transformatorruimte in De Lier Algemeen 9 aug, 10:48
Afbeelding
Veel rookontwikkeling na autobrand op Westlandroute Algemeen 8 aug, 16:44
Afbeelding
Jumbo Boere Tennis Event 2022 advertorial 8 aug, 12:28
Afbeelding
Trap bij Gantel Huys wordt toch wel aangepakt Algemeen 8 aug, 11:43
Afbeelding
Op de Pijp met... Algemeen 7 aug, 10:00
Afbeelding
Enorme omgekeerde vlag opgehangen aan het Westerleeplein in Maasdijk Algemeen 7 aug, 04:17
Afbeelding
Politie met kogelwerende vesten bedrijfspand in gegaan in Naaldwijk Algemeen 7 aug, 04:11
Afbeelding
Kerkdiensten voor Oekraïners in Honselse Regenboogkerk Algemeen 5 aug, 13:44
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief