"Burgemeester Bouke Arends vindt het mooi te zien dat er in Westland veel vrijwilligers actief zijn." (Foto: "Thierry Schut")

Pijlers van de Samenleving: ‘Als het niet wordt gedaan, wordt het gemist’

Nieuws

Burgemeester Bouke Arends van gemeente Westland heeft met al zijn functies en nevenfuncties eigenlijk geen tijd voor vrijwilligerswerk. Toch deed hij mee aan de Doing Good December actie van Vitis Vrijwillige Inzet, om die meer aandacht te geven en zo nog meer Westlanders te stimuleren mee te doen. “Ik wilde laten zien dat je, hoe druk je het ook hebt, altijd tijd kunt vrijmaken om iemand anders een plezier te doen.”

door Linda van der Klooster

Burgemeester Arends ging een middagje wandelen met de hond van een gezin dat vanwege corona in thuisquarantaine zat. Op deze manier probeerde hij meer aandacht te genereren voor de Doing Good December actie. Westlanders kunnen zich via Whatsapp of www.westlandvoorelkaar.nl aanmelden voor de challenge. Zo krijgen ze tips en uitdagingen om iets voor een ander te doen. In december wordt iedere week een andere doelgroep in het zonnetje gezet, zoals ouderen, werkenden en mensen in quarantaine. “Zo kwam ik bij dit gezin terecht”, legt de burgervader uit. “Ik heb dit met alle plezier gedaan. Het is een lieve hond, het was lekker weer en ik wandel graag.” De hond vond het niet raar om met een vreemde te lopen. “Ze liep gedwee mee.”

Bij het werk van burgemeester horen bepaalde nevenfuncties. “Zo ben ik onbezoldigd voorzitter van station Ter Heijde van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij, een functie die vrij snel bij een burgemeester terecht komt. Het is geen verplichting, maar echt vrijwilligerswerk is het ook weer niet, want het hoort bij mijn functie.” Het is traditie dat bij elk KNRM-station altijd de plaatselijke burgemeester voorzitter van de commissie wordt. “Ik merk niet heel veel verschil in de omgang tussen vrijwilligers van bijvoorbeeld de KNRM en mensen uit de politiek of het bedrijfsleven. Ik denk dat ze het allemaal op de manier doen waarop ze denken dat het goed is.”

Uitwedstrijd

Voor hij politiek bestuurder werd, heeft Arends veel vrijwilligerswerk gedaan. “Als vader deed ik bestuurswerk bij de sportverenigingen van mijn kinderen. Zo ben ik voorzitter geweest van de voetbalvereniging en deed ik hand- en spandiensten. Dan was ik jurylid bij het hardlopen of nam ik teamleden van mijn kinderen mee naar een uitwedstrijd. Het stelde niet veel voor. Ik was anders toch wel meegegaan en of je dan met vijf man in de auto rijdt of met twee, dat maakt niet heel veel uit. Maar het zijn toch allemaal dingen die belangrijk zijn. Als het niet wordt gedaan, wordt het gemist.”

De burgemeester heeft het grootste deel van zijn leven in Drenthe gewoond en gewerkt. “De vrijwilligerscultuur in de gemeente waar ik vandaan kom en in deze gemeente zijn hetzelfde: de structuur van de gemeente en de mentaliteit. Geen grootstedelijk gebied, maar kleinere kernen, waar men elkaar nog kent, waar men nog oog heeft voor elkaar. Ik zie weinig grote verschillen.”

Kaartjes

Naast het wandelen met de hond heeft de burgervader voor de Doing Good December actie ook kaartjes geschreven voor twee medewerkers in de frontlinie, een IC verpleegkundige en een ambulanceverpleegkundige , om hen te bedanken voor hun inzet in deze periode. “Ik wilde laten zien dat je, hoe druk je het ook hebt, altijd tijd kunt vrijmaken om iemand anders een plezier te doen. Dat zou voor iedereen moeten gelden. Het is een kleine moeite. Daarom vind ik de Doing Good actie zo’n goed initiatief.”

De burgemeester vindt vrijwilligerswerk ontzettend belangrijk. “Zonder vrijwilligers zou de overheid veel zelf moeten organiseren en zou het in de belastingen worden verwerkt. Vrijwilligerswerk is het cement in de samenleving. De trainer bij de voetbal, de coach bij de handbal, de mensen van de Zonnebloem, de vrijwillige brandweermensen en politie. Zo belangrijk. Die moeten we koesteren.”

Arends vindt het dan ook mooi te zien dat er in Westland veel vrijwilligers actief zijn. “Ik zie dat elk jaar bij de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen. Die zijn voor mensen die al heel veel jaren vrijwilligerswerk doen. Bij verenigingen, de kerk, de Rotary. Allemaal zaken waar mensen zich ontzetten voor inzetten. Als iemand een koninklijke onderscheiding krijgt is dat vooral een dankjewel namens alle mensen die het zo op prijs hebben gesteld. Eigenlijk zou iedereen die al 15 jaar vrijwilligerswerk doet een koninklijke onderscheiding moeten krijgen.”

Coronapandemie

De coronapandemie heeft invloed op vrijwilligerswerk, merkt de burgemeester. “Met name de oudere vrijwilligers zijn wat voorzichter en terughoudender. Tegelijkertijd wordt er misschien juist extra een beroep gedaan op vrijwilligers. Bijvoorbeeld aandacht voor mensen die nu eenzamer zijn:. Bij sportverenigingen mag de jongere jeugd gelukkig nog blijven sporten, al is het zonder publiek. Dat vraagt nog steeds wat van vrijwilligers.”

De burgemeester roept alle Westlanders op als het kan iets voor een ander te doen. Zijn kerstboodschap: “Vier de kerstdagen in eigen kring: klein en knus. Wees je bewust van het besmettingsgevaar. Desalniettemin: geniet van elkaar en kom een beetje tot rust.”

Burgemeester Bouke Arends vond enkele gaatjes in zijn drukke agenda om iets voor een ander te doen. Ook zin om je in te zetten? Meld je dan aan via WhatsApp ‘DOING GOOD AAN’ te sturen naar 06-83008574 of kijk voor meer informatie op www.westlandvoorelkaar.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Natuurwaardenkaart kan frustratie door stopzetten bouwprojecten voorkomen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Enzo van der Heijden winnaar SuperFlora Open Bloemen Toernooi op LTC Naaldwijk Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
35ste jubileum Ronde van Kwintsheul Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Westlandse touwtrekkers weer aan het touw Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Zussen Droog zijn gestopt met De 3 Winckels: “Iedereen bedankt voor de leuke tijden” Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Monteur gewond geraakt bij brand in een transformatorruimte in De Lier Algemeen 9 aug, 10:48
Afbeelding
Veel rookontwikkeling na autobrand op Westlandroute Algemeen 8 aug, 16:44
Afbeelding
Jumbo Boere Tennis Event 2022 advertorial 8 aug, 12:28
Afbeelding
Trap bij Gantel Huys wordt toch wel aangepakt Algemeen 8 aug, 11:43
Afbeelding
Op de Pijp met... Algemeen 7 aug, 10:00
Afbeelding
Enorme omgekeerde vlag opgehangen aan het Westerleeplein in Maasdijk Algemeen 7 aug, 04:17
Afbeelding
Politie met kogelwerende vesten bedrijfspand in gegaan in Naaldwijk Algemeen 7 aug, 04:11
Afbeelding
Kerkdiensten voor Oekraïners in Honselse Regenboogkerk Algemeen 5 aug, 13:44
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief