Pijlers van de samenleving: ‘Dan denk je: wat heb ik het toch getroffen in het leven’

Nieuws
"Hans van der Hoeven in actie." (Foto: "Charles Jungschlager")

Hans van der Hoeven (71) is al 18 jaar vrijwilliger bij Vitis Welzijn en heeft de organisatie zo zien groeien van een handjevol naar 70 medewerkers. Hij doet verschillende klussen bij Vitis Welzijn en werkt ook hard voor kringloopwinkel Re-Sell en Doel Delfland. “Ik heb van mijn moeder geleerd dat je wat voor een ander over moet hebben.”

door Linda van der Klooster

Hans van der Hoeven verkocht 18 jaar geleden zijn bedrijf. “Ik had een bouwbedrijf, gespecialiseerd in bedrijfsunits”, vertelt hij. “Ik had het sinds de jaren ‘70 opgebouwd en kon het eigenlijk per toeval verkopen. Ik heb daar nog twee jaar meegelopen, maar toen zat ik thuis, op mijn 52e. Van 70 uur per week naar niks.”

Hans hoorde dat Vitis Welzijn, toen nog Welzijn Westland, vrijwilligers zocht. “Ze zochten klussers. Ik ben dol op knutselen en klussen. De welzijnsorganisatie was meteen erg blij met Hans. “Mijn eerste klus was een balie voor de medewerkers en een koffiebar. Ik heb ook de hele ruimte geschilderd. De organisatie was toen nog veel kleiner, er werkten een handjevol mensen. Nu zijn het er ruim 70. Ik ben dus meegegroeid met de organisatie.”

Voorzitter

Hans is bij Vitis Welzijn klusjesman voor Vitis zelf en voor de Klussendienst, vrijwilliger bij de Klussendienst en klusjesman, rijdt als vervoersbegeleider en is voorzitter van de Vitis Vrijwilligersraad. “In die raad zit ik een jaar of negen. Voorzitter ben ik sinds twee jaar. Wat ik ook graag doe is meerijden met Koffie op Locatie. Dan gaan we vanuit de Larix in ‘s-Gravenzande elke eerste dinsdag van de maand met een groep vrijwilligers met auto’s met een groep ouderen, soms wel 25, op pad. We rijden dan naar een mooi tuinbouwbedrijf, een tuincentrum of een museum. Wij als vrijwilligers lopen gezellig mee. Er wordt koffie gedronken met gebak erbij. Heel leuk.”

Hans is dol op Vitis Welzijn. “De mensen die er werken stralen stuk voor stuk iets uit dat ze graag iets voor een ander doen. Ze zijn enthousiast. Dat stimuleert vrijwilligers. Die worden in dat enthousiasme meegezogen. Iedereen is heel erg betrokken.”

Papier maché

Naast Vitis Welzijn doet Hans ook vrijwilligerswerk bij Doel Delfland in Naaldwijk. “Dat is een afdeling van de GGZ waar mensen dagbesteding kunnen doen”, legt hij uit. “Ik ben daar begonnen als klusjesman. Ik geef elke donderdagmiddag een workshop knutselen. Ik heb een lijst met 40 dingen die we ooit gemaakt hebben. Vogelhuisjes, insectenhotels, mozaïek. Ook hebben we een houten stam gemaakt van papier maché, met vogeltjes erop. Die hangt daar nu in de crearuimte. Zo leuk om te doen! Ik haal mijn ideeën van Pinterest. Nu zijn we al een paar weken bezig met uitgezaagde kerstfiguren. Die kunnen mensen dan beschilderen en versieren, met spullen van de kringloop.”

Hans heeft korte lijntjes met de kringloop, want hij is ook vrijwilliger en bestuursvoorzitter van kringloopwinkel Re-Sell in ‘s-Gravenzande. “Ik werkte bij een andere kringloopwinkel. Met een paar andere medewerkers zijn we een jaar of 11 geleden voor onszelf begonnen. We hebben 61 medewerkers, allemaal mensen die er echt voor gaan. Van de klanten horen we ook altijd alleen maar positieve dingen. Voor corona gaven we elk jaar tussen de 80 en 90 duizend euro aan goede doelen. We hebben een projectencommissie die zich daar mee bezig houdt. Verleden jaar, toen corona uitbrak, zijn we een tijd dicht geweest. Gelukkig hadden we reserves voor tegenvallers, bijvoorbeeld met het vrachtwagentje. Voor een kringloopwinkel hebben we dus een behoorlijk forse omzet.”

Maxi-Cosi

Re-Sell geeft ook regelmatig, in samenwerking met Vitis Welzijn, spullen en meubels aan gezinnen die het financieel zwaar hebben. “Er zijn een hele hoop mensen die het echt slecht hebben. Dan krijg ik een appje over een gezin waar een baby komt, maar er is geen geld. Dan vraag ik of het een jongetje of meisje wordt en dan gaan we verzamelen. Kinderwagen, Maxi-Cosi, kleertjes. Vanwege de privacy van zo’n gezin breng ik het dan meestal zelf. Sommige willen dan echt even hun verhaal kwijt. Dan denk je: wat heb ik het toch getroffen in het leven. Wat heerlijk dat ik die mensen kan helpen. Niemand vraagt erom in de shit te zitten en het is niet aan ons om te oordelen.”

Hans doet zijn vele vrijwilligerswerk met plezier en met liefde. “Ik heb van mijn moeder geleerd dat je wat voor een ander over moet hebben. Daar was mijn moeder heel voorbeeldig in en dat heb ik goed opgepakt. Ik zou me geen raad weten als ik dat allemaal ineens niet meer zou kunnen doen.”

Een mooie Kerstgedachte om iets voor een ander te betekenen? Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl voor een leuke korte klus of langdurige verbinding. Je wordt met open armen ontvangen.