Afbeelding
(Foto: "Archief - Thierry Schut")

Ruim vijfhonderd handtekeningen tegen ‘Polenpark’ Zijdijk

22 dec, 14:37 Nieuws

Een kleine groep ‘s-Gravenzanders heeft vanmiddag een petitie tegen de komst van een woonpark van arbeidsmigranten aan de Zijdijk aangeboden aan wethouder Albert Abee (CDA, Arbeidsmigrantenhuisvesting). De petitie is in de afgelopen weken 507 keer ondertekend door omwonenden en betrokkenen.

Louise en Richard van der Ven wonen direct aan het gebied waar het woonpark is gepland en hebben er ook hun bloemenkwekerij. Het woonpark moet volgens het plan onderdak bieden aan 208 arbeidsmigranten. De tuinder ziet zijn uitbreidingsplannen in duigen vallen als het woonpark er komt. Daarom is de familie tegen.

Behalve dat de kweker zijn bedrijf niet kan uitbreiden, ziet hij ook een deel van zijn opbrengst verschrompelen in het geval het huidige plan wordt uitgevoerd. Dat blijkt uit de schaduwberekening die de ‘s-Gravenzander kortgeleden heeft gemaakt. “De geplande gebouwen nemen soms 20 procent zonlicht weg van mijn kas,’’ zegt Richard van der Ven. De tuinder vreest niet meer rendabel te zijn als het woonpark er staat.

Toelichting

Van der Ven heeft hun bezwaar vanuit bedrijfscontinuïteit toegelicht op het gemeentekantoor en heeft ook zijn uitbreidingsplannen aangeboden.

De buren hebben hun bezwaren en die van andere betrokkenen toegelicht vanuit hun perspectief op het woon- en leefklimaat. Zij voorzien onder meer gevaar voor de verkeersveiligheid. “Wij nodigen de wethouder ook uit ter plaatse te komen kijken,’’ zegt Louise van der Ven.

De ‘s-Gravenzanders konden in verband met de coronamaatregelen niet met de complete groep naar binnen, maar konden om beurten hun verhaal toelichten.

Documenten

Verder hebben de bewoners om toegezegde documenten gevraagd. Van der Ven zegt dat het verkeersonderzoek, het bodemonderzoek en het verslag van de eind november gehouden informatiebijeenkomst voor 12 uur vandaag naar hen toe zou komen. “Wij hebben niets van deze ruimtelijke onderbouwing ontvangen.’’

Wel is de verkeerssimulatie in werking gesteld, zegt Louise van der Ven. “Die geeft meer duidelijkheid over het aantal verkeersbewegingen als het plan doorgaat.’’

Namens de bewoners is er een brief van hun advocaat onderweg naar het college van b en w en naar alle gemeenteraadsleden. “Wij willen een heroverweging van het plan,’’ aldus Van der Ven.

Afbeelding
Kennisavond energiebesparen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Westlands Schaatsmuseum vindt nieuwe locatie Algemeen 27 mei, 16:19
Afbeelding
Boek over scheepmakers, schippers en schuiten Algemeen 27 mei, 15:49
Afbeelding
FC Westland heel dicht bij kampioenschap Algemeen 27 mei, 09:51
Afbeelding
Westland sluit rekeningjaar 2021 af met positief resultaat Algemeen 25 mei, 21:18
Afbeelding
Studenten laten jongeren meer groente en fruit eten Algemeen 25 mei, 14:21
Afbeelding
Bibliotheek Westland zoekt enthousiaste voorleesvisite Algemeen 25 mei, 10:56
Afbeelding
Eind mei opent Plukkerij Framblij haar deuren Algemeen 25 mei, 10:50
Afbeelding
Bridger Marie den Heijer ontvangt NBB-onderscheiding Algemeen 25 mei, 10:49
Afbeelding
Heropbouw De Boetzelaer is Trespa project van het jaar Algemeen 25 mei, 10:18
Afbeelding
Monsternaar kreeg hartstilstand en fietst nu 550 kilometer naar Parijs Algemeen 25 mei, 10:05
Afbeelding
Nieuwe wethouders geïnstalleerd Algemeen 25 mei, 09:01
Afbeelding
Pijlers van de samenleving: ‘Daar kon ik echt mijn ei in kwijt’ Algemeen 25 mei, 07:53