Dierenhulp Westland: ‘In actie voor elk gemist dier’

Nieuws
Vrijwilligers José en Petra (rechts) met een gevonden hondje.
Vrijwilligers José en Petra (rechts) met een gevonden hondje. (Foto: Privé)

Met zijn allen zoeken naar een vermiste hond tot een gewond duifje brengen naar de dierenopvang, de vrijwilligers van de organisatie Dierenhulp Westland zetten zich op elke manier in om dieren te helpen.

door Maartje Vis

De stichting is in 2020 opgericht nadat de groep al een aantal jaren de dierenambulance bijstond. Naast de vaste kern van 14 medewerkers, zitten er ook nog zo’n 100 mensen in een Whatsappgroep waar oproepen in geplaatst worden om te helpen zoeken naar vermiste huisdieren. “Er raakte eens een hondje vermist in de duinen. Die is 13 dagen zoek geweest”, vertelt Gitta Zwijnenburg, bestuurslid en één van de vrijwilligers die vanaf het begin al bij de organisatie betrokken is. “Uiteindelijk hadden twee vrijwilligers hem gevonden. Dat was echt één groot feest”, vertelt ze verder. Bij deze zoektocht waren er ontzettend veel mensen betrokken. Er waren mensen te paard, maar ook mensen die in de nacht hebben zitten spotten. “Je merkt de saamhorigheid van iedereen die daar mee bezig was. Dat was echt super om te zien.” Een hond die nog niet gevonden is, is de zwart-witte Border Collie Blits. Daar houdt het team zich al vier maanden bezig.

Chipcheck

Het afgelopen jaar heeft de organisatie rond de 600 á 700 hulpvragen ontvangen waar ze in actie voor gekomen zijn. Naast telefoon en app komen er ook veel meldingen in de Facebookgroep ‘Huisdieren vermist/gevonden in regio Westland’. Dit kan een vermissing zijn waarbij een eigen speurhond ingezet wordt, maar ook bijvoorbeeld een chipcheck. Dan bekijken ze of een gevonden dier gechipt is en op de juiste manier geregistreerd is. Ook houden ze chipcheck-acties op locatie om de chip van honden te controleren. Als de chip niet goed geregistreerd is en een huisdier zoekraakt, is het heel lastig om de eigenaar terug te vinden.

Rond de feestdagen raken er extra veel dieren vermist. “Vuurwerk is een grote boosdoener. Er kan ineens een knal zijn. De hond schrikt, jij schrikt, de riem schiet uit je hand en de hond rent weg. Dat kan binnen één seconde gebeurd zijn”, legt Gitta uit.

De vrijwilligers verwachten dat dit jaar mogelijk nog meer dieren vermist zullen raken. “Zwaar knalvuurwerk is natuurlijk hartstikke illegaal, maar de jeugd verveelt zich mogelijk een beetje door corona en we hebben gemerkt dat ze dan juist extra gaan knallen”, zegt Gitta. Om baasjes voor te bereiden op Oud en Nieuw plaatst Dierenhulp Westland op hun facebookpagina adviezen over hoe je je hond het beste kan uitlaten. Bijvoorbeeld door de lijn om je pols te houden. Ook geven ze tips hoe je je hond bij vuurwerk rustig kan houden.

Mooi vooruitzicht

Het aankomende jaar kijken de vrijwilligers uit naar hun eigen pand. De nieuwe stichting Dieren Opvang Centrum Westland is bezig met het neerzetten van een gebouw aan de Vierschaar in Naaldwijk. Zij verhuren dat gebouw aan onder andere Dierenhulp Westland. “Wij willen onze eigen noodopvang met een dierenambulance. Daarover hebben we contact met Stichting DierenLot. De dierenambulance die er nu is, komt uit Den Haag. Als we centraal in Naaldwijk zitten, zijn we overal zo”, licht Gitta toe. Begin volgend jaar wordt het grondcontract met de gemeente getekend, daarna wordt de bouwvergunning ingediend voor de noodopvang. Een mooi vooruitzicht voor de organisatie, waardoor ze er in de toekomst nog meer kunnen zijn voor de dieren.