Alles wat je moet weten over grofvuil in Westland

Nieuws
De milieustraat aan de Hoogwerf in Naaldwijk.
De milieustraat aan de Hoogwerf in Naaldwijk. (Foto: RdH)

In de gemeente Westland kun je op verschillende manieren van je grofvuil af komen. Je kunt je afval wegbrengen of laten ophalen volgens de afvalkalender. Maar, wat zijn precies de regels in Westland en hoe werkt dat? In dit artikel zetten we alles op een rij.

Wanneer je in huis of in de tuin gaat werken levert dat al snel afval op. Lang niet alles kan zomaar in de groene of grijze bak. Wat moet je doen met het resterende afval? Dat laat je ophalen door de gemeente of je brengt weg naar de milieustraat op de gemeentewerven. Wij leggen je uit hoe je in de gemeente Westland netjes van je grof afval afkomt.

Wat is grofvuil?

Je dagelijkse afval scheiden is niet moeilijk. Etensresten en tuinafval gaan in de groene bak, plastic, blik en drinkpakken in de PBD-container en de rest in de grijze bak. Wat niet in één van deze bakken of containers past noemen we grof afval of grof vuil. Denk daarbij aan versleten stoelen, kapotte koelkasten, een oude telefoon of tuinafval dat te groot is voor de groene bak. Ook oude blikken verf, sloop en bouwafval en klein chemisch afval, zoals batterijen horen niet bij het normale afval. Veel van dit soort afval kan in Westland opgehaald of ingeleverd worden. Maar, waar en wanneer kun je jouw afval kwijt in Westland?

Waar laat je grofvuil in Westland?

Wil je van je grof afval af? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. In Westland kun je je grofvuil laten ophalen. Je kunt online een afspraak maken via de website van de gemeente Westland voor het ophalen van grofvuil. Westland heeft een afvalkalender op basis waarvan grofvuil wordt opgehaald. Om de week op dinsdag wordt het brandbaar grofvuil opgehaald. Om de week op donderdag worden metalen, snoeihout en wit- en bruingoed opgehaald. Aanmelden voor beide soorten grof vuil kan tot 12.00 uur op de dinsdag ervoor. 

Wanneer haalt gemeente Westland grofvuil op?

Zet het grof huishoudelijk afval op de dag van de afspraak vóór 8.00 uur langs de weg. Zet het niet de avond van tevoren buiten want dan riskeer je een boete. Zet het niet bij een ondergrondse container, boom of lantaarnpaal. De vrachtwagen kan er dan niet bij. Het vuil wordt tussen 8.00 en 21.00 uur opgehaald.  

Per keer is het toegestaan om maximaal 3 m3 grofvuil in Westland aan te bieden. Biedt het grofvuil en snoeihout aan in pakketten van maximaal 1,5 meter en maximaal 25 kilo per stuk. Dit geldt niet voor bankstellen, kasten enzovoort. Kasten haalt u zoveel mogelijk uit elkaar. Dan kan de medewerker het goed vastpakken. Rol vloerbedekking op en maak er rollen van 1 meter breed van. Bundel de rollen. Koel-vriescombinaties en frituurpannen moeten leeg en schoon zijn.

Doe het grofvuil niet in dozen of plastic zakken. De inzamelaar neemt dit niet mee. Voor bouw- en sloopafval neemt u contact op met een particuliere afvalinzamelaar. Kleine hoeveelheden (maximaal 0,5 m3 per maand) kunt u gratis naar een milieustraat brengen. Dat geldt ook voor schuttingdelen of onderdelen daarvan. Die neemt de afvalinzamelaar niet mee.

Waar kun je in Westland terecht met grofvuil?

Inwoners van de gemeente Westland kunnen grofvuil ook zelf naar de mileustraten op de gemeentewerf brengen. Bij de mileustraten kunnen bewoners - of particulieren - gratis grofvuil in Westland brengen. 

Tekst gaat door onder foto.

Westland grofvuil afvalkalender milieustraat gemeentewerf naaldwijk monster
Particulieren in Westland kunnen grofvuil naar de milieustraat op de gemeentewerf brengen. - RdH

Wat mag in de container en wat niet? 

Wat mag in de container en wat niet? Bij de milieustraten op de gemeentewerf kun je heel veel afvalstromen en grofvuil in Westland gratis inleveren. Denk aan asbest, autobanden, tuinafval, bouw- en sloopafval, elektrische apparaten, glas, hout, grote kartonnen dozen, stenen, textiel, klein chemisch afval en plastic. Niet alle afvalsoorten worden ingenomen bij de milieustraat.

Waar zitten de milieustraten?

Westland heeft twee milieu straten. Eén is gevestigd aan de Hoogwerf 5 in Naaldwijk. Grofvuil is daar maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur welkom. Klein Chemisch Afval (KCA) is op maandag, vrijdag en zaterdag tussen 8.00 en 16.00 uur welkom.

In Monster is de milieustraat gevestigd aan de Vlotlaan 37. Grofvuil is daar welkom op donderdag van 12.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur. Klein Chemisch Afval kan op donderdag van 13.00 tot 16.00 en op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur in Monster gebracht worden.

De milieustraten zijn alleen bedoeld voor particulieren. Bedrijven moeten zelf een afvalverwerkingsbedrijf inschakelen.

Wat kost grof afval laten ophalen of wegbrengen in Westland? 

Als inwoner van de gemeente Westland kun je grofvuil gratis inleveren bij een milieustraat.

Het laten ophalen van afval op een vaste dag kost € 12,50 per afvalsoort. Kiest u voor een ophaaldag naar keuze, dan betaal je € 100 per afvalsoort. Bij het maken van de melding betaalt u direct via iDEAL. 

Geef jouw spullen een tweede leven!

Wat voor jou misschien afval is - of niet langer in je interieur past - kan voor iemand anders een perfecte, betaalbare oplossing voor de inrichting van een woning zijn. Zijn de spullen waar je van af wilt nog prima in orde? Breng jouw grofvuil in Westland dan naar een kringloopwinkel. Is het wegbrengen van jouw overbodige spullen lastig of zijn de spullen te groot of zwaar voor jouw auto? Maak dan een ophaalafspraak bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Zo help je niet alleen mensen met een kleine portemonnee, maar ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig!