Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Locaties camera’s Oud & Nieuw zo lang mogelijk geheim

Nieuws

Er komt tijdelijk cameratoezicht tijdens de jaarwisseling in Westland, maar waar die komt, wil burgemeester Bouke Arends niet publiekelijk bekendmaken. Dat zei hij tijdens de bespreking in de commissie van donderdag 24 november waarin het onder meer ging over de jaarwisselingsaanpak.

door Evelyne Lammerding

Omwonenden van plekken waar zulk toezicht komt, worden halverwege december geïnformeerd, wilde Arends nog wel in het openbaar zeggen. Geen vuurwerkverbod, wel vierhonderd vuurwerkvrije zones in Westland. Of daarop valt te handhaven, vroegen enkele commissieleden.

Nee, luidde het antwoord. Met honderd politieagenten en tien boa’s die niet 24 uur per dag werken, kan je niet verwachten dat er op alle vierhonderd vuurwerkvrije zones intensief wordt gecontroleerd, stelt de burgemeester. Daarbij: degene die vuurwerk heeft afgestoken is doorgaans snel weg, waarmee de pakkans vrijwel nihil is. Voor alle duidelijkheid voegt Arends eraan toe dat wie wordt betrapt op het afsteken van vuurwerk in vuurwerkvrije zones, moet rekenen op een straf.

Melden

Arends roept Westlanders ook op om situaties te melden. Hij refereert aan de uitgebrande brug in Monster en de vuurwerkellende in Maasdijk. “Maatschappelijk was er veel verontwaardiging, maar 0,0 mensen weten wie het heeft gedaan. Meldt het, dan kunnen wij er iets aan doen.”

Naast de vuurwerkvrije zones bestaat de jaarwisselingsaanpak uit bijvoorbeeld bestuurlijke maatregelen (op maat gesneden lokale maatregelen), preventiemaatregelen en oudjaarsfeesten.

Uit de commissie kwamen ook vragen over een vuurwerkinleverpunt en werd gevraagd of een algeheel vuurwerkverbod in Westland ooit een overweging is geweest. Dat laatste blijkt niet het geval.

Volgens Arends heeft een vuurwerkverbod geen zin. Niet alleen vanwege de kleine pakkans. De burgemeester vindt het krom dat vuurwerkverkoop mag, maar dat de koper het vervolgens niet mag afsteken, want dat is het geval bij een verbod op het afsteken van vuurwerk. ‘Voor de bühne’ noemt hij die maatregel die in twaalf gemeenten gaan gelden. “Ik begin er niet aan,” klinkt het stellig. “Tenzij het mij wordt opgedragen.” Maar dat deed de commissie niet.

Bestuurlijke maatregel

Arends haalt ook dit jaar de bestuurlijke maatregel weer van stal. Volgens hem werkt het. “Het heeft ook navolging gekregen in andere gemeenten in Haaglanden.”

Wie tijdens de vorige jaarwisseling zijn boekje te buiten is gegaan en voor dit jaar als risico wordt ingeschat met Oud & Nieuw, kan in aanloop naar de jaarwisseling een bestuurlijke maatregel verwachten.

Vorig jaar ging om 34 bestuurlijke maatregelen tegen vandalen, Westlanders die illegaal vuurwerk hadden afgestoken of in bezit hadden of Westlanders die eerder hun boekje te buiten waren gegaan tijdens de jaarwisseling. Veertien waarschuwingen, achttien lasten onder dwangsom en twee gebiedsverboden heeft de burgemeester een jaar geleden opgelegd. Op hoeveel maatregelen het deze keer gaat uitdraaien, is nog onbekend.

Inleverpunt

Over een vuurwerkinleverpunt bestaat nu nog juridische onduidelijkheid, zo blijkt. Het Openbaar Ministerie moet helderheid verschaffen, zegt een ambtenaar die de burgemeester ondersteunt bij de beantwoording van de commissievragen. “Het is niet strafbaar vuurwerk in te nemen, maar het vervoeren ervan wel,” schetst hij het euvel. De gemeente wacht op duidelijkheid.

Het dichtstbijzijnde inleverpunt voor Westlanders lag vorig jaar op Kijkduin. Arends maakt duidelijk dat de politie binnen haar werkgebied bepaalt waar dergelijke punten worden opgericht. Hij voegt eraan toe dat er vorig jaar maar weinig gebruik van was gemaakt.

Feesten

Dit jaar is er een Oud & Nieuwfeest in de sporthal van Naaldwijk en een in De Lier. Nieuwe aanvragen worden niet gehonoreerd.

Op de vraag of alle prullenbakken preventief worden verwijderd, werd geantwoord dat de prullenbakken net zoals in recente jaren, worden afgesloten. Afsluiting kost minder en is doorgaans net zo effectief, volgens de gemeente. Of de omwonenden van een park in ’s-Gravenzande daar net zo over denken, valt te betwijfelen. Westland verstandig fractievoorzitter Peter Duijsens wijst erop dat alle prullenbakken in het park waren opgeblazen tijdens de afgelopen jaarwisseling.

Beslotenheid

De commissie vergaderde na afloop van de commissievergadering in beslotenheid verder over het cameratoezicht.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling is cameratoezicht ingesteld in het Zandeveltpark en de Graaf Willem III-straat in ’s-Gravenzande. Ook bij het grasveld aan de Tuindersweg in Maasdijk, de Esdoorn in Naaldwijk, de Nachtegaalstraat en de Patrsijlaan in Honselersdijk, het Slangenkruid, Duinpan en aan Golfslag in Monster waren tijdelijke camera’s ingezet.

Afbeelding
Iets extra voor minima Algemeen 27 jan, 13:22
Afbeelding
Ontwerpteam Expeditie in Poeldijk is bekend Algemeen 27 jan, 12:41
Afbeelding
Fonds 1818 deelt in 2022 circa € 480.000 uit in Westland Algemeen 27 jan, 12:11
Afbeelding
Voorleesontbijt met burgemeester en wethouders Algemeen 27 jan, 11:23
Afbeelding
Stolze gesetteld naar nieuw hoofdkantoor Algemeen 27 jan, 10:56
Afbeelding
Jutta Leerdam en Niels Dijkshoorn winnen Westlandse Sportprijzen 2022 Sport 26 jan, 22:18
Afbeelding
Varend Corso Westland trapt editie 2023 af Algemeen 26 jan, 21:16
Afbeelding
Honsels Harmonie houdt bazar Algemeen 26 jan, 21:03
Afbeelding
De Naald zoekt Westlandse dichters voor Lezersfeest Algemeen 26 jan, 21:00
Afbeelding
'Oplossing Heuls parkeerprobleem nabij' Algemeen 26 jan, 20:40
Afbeelding
Nieuwe conservator Westlands Museum: 'Zonder tuinbouwachtergrond heb je een frisse blik' Algemeen 26 jan, 19:09
Afbeelding
Varekamp bekijkt of Rijnvaartweg eerder open kan Algemeen 26 jan, 18:36
Afbeelding
Gravin Machteld komt weer op het Marktplein Algemeen 26 jan, 16:42