Spreidingswet: opvang voor gevluchte minderjarigen wil gemeenten inspireren

Nieuws
Foto ter illustratie, geen locatie van Jeugdformaat.
Foto ter illustratie, geen locatie van Jeugdformaat. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

De spreidingswet is sinds 1 februari een feit: alle gemeenten zullen een bepaald aantal asielzoekers moeten huisvesten. Ook Westland. Jeugdformaat vangt in regio Den Haag al zo’n twintig jaar asielzoekers en statushouders op en wil gemeenten graag laten zien hoe dat in z’n werk gaat.

In de regio Haaglanden vangt Jeugdformaat ongeveer 125 Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s) op. De organisatie nodigt gemeentes uit om een kijkje in de keuken te nemen bij de kleinschalige woonopvang voor deze jongeren.

Allemaal opnieuw het wiel uitvinden is onnodig

“Bij Jeugdformaat verzorgen wij al ruim twintig jaar de opvang en begeleiding van minderjarige statushouders. Momenteel wonen zo’n 120 alleenstaande minderjarige statushouders in onze woningen in gemeentes Den Haag, Leiden, Wassenaar, Zoetermeer en Delft. Allemaal zijn ze ondergebracht in kleinschalige wooneenheden,” aldus Jeugdformaat in een nieuwsbericht op haar website. ‘Belangrijk deel van onze visie is het opzoeken van samenwerking. Van daaruit helpen we gemeentes die hier nieuw in zijn graag op weg. Allemaal opnieuw het wiel uitvinden is onnodig. Daarom bieden wij ook onze hulp aan: wil je als gemeente meer weten over de opvang van minderjarige statushouders? Kom eens bij ons meekijken!’

Ervaringen delen

Manager Anne Reints licht de uitnodiging toe: “Recent hebben we iets vergelijkbaars gedaan met een gemeente uit onze regio. Die afspraak kwam tot stand na het Inspiratiecafé dat we eind november over dit onderwerp organiseerden. Het was voor beide partijen een vruchtbaar bezoek waarin we veel ervaringen en tips hebben kunnen delen.”

Bij Jeugdformaat hebben we over de jaren een formule ontwikkeld waarvan we zien dat die goed werkt

“We doen dit heel graag. Bij Jeugdformaat hebben we over de jaren een formule ontwikkeld waarvan we zien dat die goed werkt. Kleinschalige en stabiele opvang, zo thuis mogelijk, met vertrouwde gezichten die ondersteunen en begeleiden. Het biedt de jongeren de kans om te landen, om een leven op te bouwen na een lange periode van instabiliteit en vluchten. Dit delen wij met plezier met gemeentes die nog aan het begin staan van het realiseren van woonopvang voor deze doelgroep.”

Gemeentes kunnen contact opnemen via een e-mail naar communicatie@jeugdformaat.nl.

Jeugdformaat biedt specialistische jeugd- en opvoedhulp in de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.