Column: ‘Ben ik nou zo slim of jij zo dom?’

Nieuws
Richard Hartensveld, bestuurder Glastuinbouw Westland.
Richard Hartensveld, bestuurder Glastuinbouw Westland. (Foto: PR)

Een drietal actuele nieuwsberichten:

Glastuinbouw
  1. In 2050 heeft één op de zeven mensen een vorm van diabetes. Dat betekent dat over 26 jaar het aantal diabetespatiënten in de wereld is verdubbeld. De stijging baart hoogleraar diabetologie Hanno Pijl zorgen: “Dat kunnen we eigenlijk helemaal niet aan.”
  2. Eén op de vijf werknemers heeft last van burn-outklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen in Nederland. Dit zorgt voor 11 miljoen dagen per jaar dat werknemers ziek thuis zitten door werkstress en werkdruk.
  3. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, pleit voor een stop op de glastuinbouw. De baten wegen niet op tegen de kosten, zo gaf hij aan in een uitzending van Buitenhof.

Louis van Gaal is wel eens uitgevallen naar een journalist met de woorden: “Ben ik nou zo slim of jij zo dom?”. Hier moest ik aan denken toen ik Klaas Knot bij Buitenhof zijn uitspraken hoorde doen.

De Nederlandse glastuinbouwsector is van groot belang voor de Europese voedselvoorziening. En niet zomaar voedsel, maar heerlijke gezonde producten zoals tomaten, paprika’s en komkommers die een grote bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van mensen.

De Nederlandse glastuinbouw maakt Nederland gezonder, gelukkiger en innovatiever

Naast deze lekkere producten produceert onze sector prachtige bloemen en planten. Er is wetenschappelijk bewezen dat je van bloemen en planten gelukkiger wordt. Ze brengen blije emoties in je naar boven en zorgen ervoor dat je een positief humeur krijgt. Kamerplanten helpen je ook om stress te verminderen. Hun groene kleur heeft een rustgevende invloed op ons en wekt positieve gevoelens op. En dat werkt dus stressverlagend!

Deze prachtige producten telen we in kassen met de nieuwste en duurzaamste technieken. We maken iedere dag stappen om verder richting klimaatneutraal te gaan, we telen maximaal biologisch en we gebruiken maar een kleine hoeveelheid water, terwijl we de hoogste producties per vierkante meter weten te realiseren.

De Nederlandse glastuinbouw maakt Nederland gezonder, gelukkiger en innovatiever. Noem nog eens een sector met zoveel toegevoegde waarde?

Richard Hartensveld, bestuurder Glastuinbouw Westland