Glastuinbouw in de media: Koppert Cress en Beyond Chrysant bij PowNed

Nieuws
Stijn Baan.
Stijn Baan. (Foto: Yorgos van 't Wout)

Maandag 19 februari was commercieel directeur Stijn Baan van Koppert Cress te horen in ‘5 Dagen …’ van NTR-PowNed. In het 30 minuten durende radioprogramma legde Baan uit wat de meerwaarde van zijn bedrijf én van de totale glastuinbouw is voor de Nederlandse samenleving.

Glastuinbouw

Beluister de uitzending van NTR-PowNed via deze website van glastuinbouwnederland.nl. Het fragment over Koppert Cress en de glastuinbouw begint vanaf 3:50 minuut. “De glastuinbouw zou onze samenleving meer kosten dan opleveren.” Zo leidde presentatrice Jo van Egmond het programma in, verwijzend naar eerdere uitspraken van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Stijn Baan van Koppert Cress erkende dat bedrijven die onder de sociale norm presteren geen bestaansrecht hebben, maar benadrukte dat de glastuinbouw niet tot deze sectoren behoort. De glastuinbouw draagt volgens hem met haar productie van groenten en fruit in belangrijke mate bij aan de voedseltransitie waarvoor de wereld staat.

“Wij moeten in ons dieet meer planten gaan omarmen. Een menu met meer aandacht voor planten is beter voor de ecologische footprint die mensen achterlaten.”

Sociale meerwaarde

Nederlandse telers mogen volgens Baan veel trotser zijn op hun producten. “Het buitenland loopt ermee weg. Daarom is onze export zo hoog. Wij importeren kwaliteit die eigenlijk onder de maat is.”

Wij moeten ook de sociale meerwaarde van groenten meenemen

De maatschappij ziet volgens hem niet welke technologische en sociale oplossingen de glastuinbouw te bieden heeft. “Wij moeten leren niet alleen maar te rekenen aan de hand van economische modellen, maar bijvoorbeeld ook de sociale meerwaarde van groenten meenemen.” Dat is iets wat volgens Baan ontbrak in de redenering van Knot.

Klimaatneutraal

Op de innovatieve afdeling Division Q werd duidelijk dat Koppert Cress hard werkt aan de ontwikkeling van alternatieven voor het plastic waarin haar producten nu nog verpakt worden. Doel is om per 2026 klimaatneutraal te zijn. Ook het testen van drones waarmee schadelijke motten worden aangepakt kwam aan bod, evenals de ontwikkeling van robots voor het inpakken van producten. Na energie is verpakkingen bij Koppert Cress de grootste veroorzaker van CO2-emissie. Via de toepassing van warmte-koudeopslag en warmtecollectoren werkt het bedrijf toe naar een fossielvrije energievoorziening. Die zal zijn bereikt zodra het bedrijf is aangesloten op Aardwarmteproject Polanen.

Export

Het beeld dat de lusten van de glastuinbouw voor het buitenland zijn en de lasten voor Nederland, bestempelt Baan als gek. “Als je een gezond product aan je buurlanden verkoopt, is dat dan negatief op de schaal? Je wilt toch dat iedereen meer groenten gaat consumeren of houdt dat op bij de grens? Wij Nederlanders moeten 250 gram groenten eten en de rest zoekt het maar uit?”


Beyond Chrysant bij ‘5 Dagen’ van NTR-PowNed

Dinsdag 20 februari was eigenaar Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant te horen in ‘5 Dagen …’ van NTR-PowNed. In het 30 minuten durende radioprogramma reageerde de teler uit Hoek van Holland op de stelling dat de glastuinbouw momenteel van alle kanten onder vuur lijkt te liggen. “De sector is volop in transitie. Misschien vertellen we als telers dat verhaal niet goed genoeg.”


Wouter Duijvesteijn.

Beluister de uitzending van NTR-PowNed via de website van glastuinbouwnederland.nl. Het fragment over Beyond Chrysant en de glastuinbouw begint vanaf 3:42 minuut.

“Kan Nederland zonder glastuinbouw?” Zo begon presentatrice Jo van Egmond het programma, verwijzend naar eerdere uitspraken van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant beantwoordt die vraag met een volmondig ‘ja’ en noemt daarbij het feit dat het totale glastuinbouwcomplex voor bijna € 8 miljard bijdraagt aan de Nederlandse economie. “Bij veel mensen bestaat echter nog steeds een verouderd beeld over onze sector. Men denkt aan vuil werk waar je vieze handen van krijgt, een hoog gasverbruik en bestrijdingsmiddelen. Misschien vertellen wij ons verhaal ook niet goed genoeg”, aldus Duijvesteijn.

Misschien vertellen wij ons verhaal ook niet goed genoeg

Hij legt uit dat telers gas gebruiken om stroom te maken. “Daarbij blijft afval over: warmte en CO2. Laten we die nu goed kunnen gebruiken om bloemen mee te telen. Vroeger ging de warmte de rivier en de CO2 de lucht in.”

Arbeidsmigranten

Duijvesteijn vertelt ook dat hij jaarrond vijftien mensen in dienst heeft, van wie de helft arbeidsmigrant is. Hij benadrukt daarbij dat er arbeidsmigranten zijn die goed integreren in Nederland en er ook willen blijven wonen. Voor de arbeidsmigranten die hier tijdelijk zijn, huurt hij woningen in het dorp.

Biologisch evenwicht

Dat glastuinders allemaal gifspuiters zouden zijn, noemt Duijvesteijn een vooroordeel dat niet waar is. “Het  gebruik gewasbeschermingsmiddelen is bijna nul. Waar we echt goed in zijn, is het creëren van een biologisch evenwicht in onze kas. Dat doen we door plaaginsecten met andere beestjes te bestrijden en met schimmels. Natuurlijk is af en toe een correctiemiddel nodig om het biologisch evenwicht te herstellen.”

Kas als zonnecollector

In de landelijke energietransitie kan de glastuinbouw volgens Duijvesteijn een belangrijke rol spelen. “Een kas is een zonnecollector die in staat is vier keer zoveel warmte te oogsten als dat er nodig is voor de teelt. Dat past heel mooi in het model voor de energietransitie van onze omgeving. Kassen kunnen bijvoorbeeld een rol spelen bij de verwarming van nabijgelegen woonwijken.”