Om deze reden verdwijnt Renewi uit het Westlandse straatbeeld

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Google Maps)

Vanaf januari 2025 zullen de vertrouwde Renewi auto’s niet meer door Westland rijden om huisvuil op te halen. De gemeente gaat volgend jaar in zee met een andere afvalverwerker: HVC. Hier lees je wat je daarvan gaat merken.

Door Esdor van Elten

Renewi, dat in verschillende bedrijfsvormen al vijftig jaar het Westlandse afval inzamelde, heeft het contract met de gemeente zelf opgezegd omdat het bedrijf zich wil gaan richten op de inzameling en verwerking van bedrijfsafval. Of dat gevolgen heeft voor de vestiging in Wateringen is niet bekend. De gemeente gaat de afvalinzameling- en -verwerking nu inbesteden bij HVC. 

Aanbesteden niet nodig

Het contract, dat voor 15 jaar geldt, wordt begin april getekend. Aanbesteden is in dit geval niet niet nodig omdat Westland aandelen heeft in het bedrijf en omdat HVC al langer een partner is van de gemeente. Ze verzorgt al de verwerking van het Westlandse afval. “De samenwerking geeft vertrouwen”, aldus wethouder Michiel Ferwerda. Daar komt nu dus de inzameling bij, maar ook andere zaken, zoals de administratie en bijvoorbeeld publieke campagnes worden bij HVC neergelegd. “Een ingewikkelde en dure job”, volgens Ferwerda. Volgens de wethouder kan HVC dat efficiënter en beter. “Het is een grote kostenpost, maar je krijgt er ook wel iets voor terug.”

Ambtenaren niet meer nodig

De inbesteding betekent ook dat een aantal ambtenaren die zich nu nog met de zaken rond afvalverwerking bezig houden, straks niet meer nodig zijn. Die worden nu op andere taken gezet, aldus de wethouder. “Er zijn nog genoeg vacatures te vullen binnen de gemeentelijke organisatie. 

Voor de inwoners van Westland verandert er vooralsnog niet veel

Voor de inwoners van Westland verandert er vooralsnog niet veel. Het eerste jaar blijven de dagen waarop huisvuil wordt opgehaald hetzelfde. Wel wijzigt het contactpunt en komt er een nieuwe app voor de afvalkalender. Wat de verandering voor bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing gaat betekenen kon de wethouder nog niet zeggen: “Daarover zal de gemeenteraad zich moeten uitspreken.”

Publiek bedrijf

HVC is een afkorting van HuisVuilCentrale. Het bedrijf is in 1991 opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Alkmaar. HVC is een publiek, dus niet-commercieel bedrijf. De aandelen zijn in handen van 52 Nederlandse gemeenten, waaronder de gemeente Westland, en 8 waterschappen, waaronder het Hoogheemraadschap van Delfland. 

Naast afvalbedrijf is HVC ook energieleverancier; stroom en warmte. Stroom wordt opgewekt uit biomassa, wind- en zonne-energie. Sinds dit jaar levert HVC zelf geen stroom meer aan huishoudens. In Westland is het bedrijf betrokken bij projecten zoals aardwarmteprojecten in Naaldwijk, Maasdijk, Monster en Wippolderlaan en heeft het warmtenetten in de nieuwe wijken Rijnvaart bij ‘s-Gravenzande en Liermolen in De Lier.