Leerlingen denken mee over toekomst bunkers in Westland

Onderwijs
'De leerlingen maakten de ontwerpen voor de ontwerpwedstrijd ‘Een bunker in je tuin, wat doe je ermee?’
'De leerlingen maakten de ontwerpen voor de ontwerpwedstrijd ‘Een bunker in je tuin, wat doe je ermee?’ (Foto: Photo by Senta)

Woensdag 31 mei opende wethouder Barend Rombout in het gemeentehuis aan de Verdilaan de tentoonstelling ‘Een bunker in je tuin, wat doe je ermee?’. De tentoonstelling toont de geschiedenis van de bunkers en ontwerpen voor de toekomst ervan. De ontwerpen zijn gemaakt door leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs.

De leerlingen maakten de ontwerpen voor de ontwerpwedstrijd ‘Een bunker in je tuin, wat doe je ermee?’. Deze vraag kregen 150 leerlingen van Stelling 33, de organisator van de wedstrijd. Met deze vraag dachten zij na over de toekomst van de bunkers in Westland. De leerlingen bezochten eerst de bunkers en leerden veel over de geschiedenis ervan. Daarna maakten zij samen met Kimberley Schuurbiers van De Ontwerpjuf verschillende ontwerpen voor de bunkers.

Stemmen op de ontwerpen

Uit alle ontwerpen zijn er 10 genomineerd, deze staan tentoongesteld. Bezoekers van het gemeentehuis kunnen tot woensdag 21 juni stemmen op hun favoriete ontwerp. Dit kan via een QR-code die bij de ontwerpen hangt. De wethouder onthulde de genomineerde ontwerpen en bracht de eerste stem uit. Wethouder Barend Rombout: “Het is belangrijk dat jongeren meer weten over de geschiedenis van Westland. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de bunkers. Dit gaat over hun eigen leefomgeving. Op deze manier kunnen ze ook nog meedenken over de toekomst van de bunkers. Dat is goed gelukt, ik heb veel mooie, creatieve ontwerpen voorbij zien komen.”

Algemene informatie

Stelling 33 heeft als doel de toekomstige generatie meer bewust te maken van de militaire geschiedenis. Daarom organiseerde de stichting de ontwerpwedstrijd. De Ontwerpjuf heeft vervolgens met de leerlingen de ontwerpen gemaakt. Stelling 33 maakte een keuze uit alle ontwerpen, waar het publiek op kan stemmen. Als het winnende ontwerp uitvoerbaar is, zal Stelling 33 dit realiseren. De tentoonstelling is tot dinsdag 1 augustus te zien in de publiekshal van het gemeentehuis aan de Verdilaan 7 in Naaldwijk.