Gemeenteraad keurt plannen voor nieuw gebouw in Poeldijk unaniem goed

Onderwijs
Het nieuwe gebouw, dat onderdak biedt aan zowel verenigingen als scholen, verrijst op de locatie van de huidige Veiling in Poeldijk.
Het nieuwe gebouw, dat onderdak biedt aan zowel verenigingen als scholen, verrijst op de locatie van de huidige Veiling in Poeldijk. (Foto: Archief/Debbie van Eijk)

Na een langdurig proces van overleg en discussie heeft de gemeenteraad woensdagavond 27 maart unaniem ingestemd met de plannen voor een nieuw gebouw in Poeldijk, dat zal worden samengevoegd met De Expeditie. Het nieuwe gebouw, genaamd De Expeditie, zal verrijzen op de locatie van De Veiling en wordt een multifunctioneel centrum voor onderwijs en ontmoeting.

De plannen, die op 29 februari openbaar werden gemaakt, omvatten de sloop van De Veiling, een gebouw dat door het Westlands college van B en W als sterk verouderd werd beschouwd. In de plaats daarvan zal De Expeditie komen, een modern complex met ruimtes voor onder andere kinderopvang, basisschool, middelbare school, sportfaciliteiten, een bibliotheek en ruimte voor culturele activiteiten en evenementen.

Scholen én verenigingen

Het nieuwe gebouw, met een oppervlakte van ruim 850 vierkante meter, zal zowel overdag door de scholen als ‘s avonds door het verenigingsleven worden gebruikt. Ook kunnen omwonenden gebruikmaken van de faciliteiten, zoals een mogelijke bibliotheekvoorziening en ruimte voor sport en cultuur.

Tijdens een informatieavond voor inwoners van Poeldijk, die plaatsvond op 11 december 2023, werden verschillende ideeën en zorgen besproken. Het college heeft beloofd om de suggesties en bezorgdheden van de inwoners mee te nemen bij de verdere ontwikkeling van het Onderwijs- en Ontmoetingscentrum.

Iedereen voorstander

Verschillende belanghebbenden, waaronder scholen, verenigingen en gebruikers van De Veiling, hebben zich uitgesproken als voorstanders van het nieuwe centrum. Zelfs de fractie Westland Verstandig, die eerder tegenstander was van de sloop van De Veiling, heeft begin dit jaar steun toegezegd na garanties te hebben ontvangen van de wethouder dat de huidige gebruikers van De Veiling tijdens en na de bouw goed zullen worden opgevangen.

Het huidige gebouw van De Veiling kampt met diverse problemen, waaronder achterstallig onderhoud en een exploitatietekort. Door de bouw van De Expeditie op deze locatie wordt niet alleen een oplossing geboden voor deze problemen, maar wordt ook voorkomen dat 450 leerlingen van het ISW elders moeten worden ondergebracht.

Ook nadelen

Hoewel het plan enkele nadelen met zich meebrengt, zoals de tijdelijke huisvesting van verenigingen tijdens de bouw en een toename van verkeer, wegen de voordelen volgens het college zwaarder. Nu de gemeenteraad het raadsvoorstel heeft goedgekeurd, worden de plannen voor De Expeditie verder uitgewerkt in overleg met alle betrokken partijen en inwoners van Poeldijk.