Leerlingen van Lentiz Novilab door naar finale van Vakkanjers

Onderwijs
Wessel, Cas, Helin en Pari van Lentiz Novilab in Naaldwijk.
Wessel, Cas, Helin en Pari van Lentiz Novilab in Naaldwijk. (Foto: PR)

Wessel, Cas, Helin en Pari van Lentiz Novilab in Naaldwijk staan in de landelijke finale van Vakkanjers 2024. 

Afgelopen schooljaar zijn ze door het onderwijsprogramma Vakkanjers uitgedaagd om de Olympische Spelen technisch te innoveren. Tijdens de halve finale presenteerden ze hun idee aan de jury, het publiek en andere deelnemers. Uiteindelijk bemachtigde dit team een plek voor de landelijke finale op dinsdag 4 juni op Papendal in Arnhem.

Vakkanjers in de startblokken

“Unieke prestaties, overweldigende emoties en onvergetelijke momenten: in de zomer van 2024 vinden dé Olympische- en Paralympische Spelen plaats in Parijs,” licht de organisatie toe. “Samen met SportInnovator en NOC*NSF, het Nederlands Olympisch Comité, daagden Vakkanjers de leerlingen uit om manieren te bedenken, creëren en ontwikkelen om de Spelen technisch te innoveren.”

Vakkanjer Pioneer

Het team van het Lentiz Novilab deed mee aan Vakkanjer Pioneer (derde en vierde leerjaar van het voortgezet onderwijs). De leerlingen kregen de uitdaging om Olympische en Paralympische winnaars op een technisch ultieme wijze te huldigen. Ze begonnen het traject in de klas met een brainstorm. Hier bedachten ze klassikaal zoveel mogelijk ideeën en werkten ze het verder uit in teams. De schoolwinnaar, het beste team van de school, mocht hun idee en werkend prototype presenteren tijdens de halve finale.

Halve finales en landelijke finale

Eén van de vijf halve finales vond plaats bij het Sailing Innovation Centre in Den Haag op dinsdag 9 april. Hier presenteerden alle teams hun projecten aan de jury op de Vakkanjers markt. De topteams kwalificeerden zich voor de landelijke finale, die gehouden wordt op dinsdag 4 juni in Papendal, Arnhem. “Tijdens deze finale zullen zij hun verfijnde prototypes nogmaals voorleggen aan de jury.”

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun technische talenten al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.