Kunstnijverheid uit Shandong, een cadeau uit Dezhou

Partnerbijdrage
'Zweven door de Hemel', waterschaal, goud geglazuurd rood-groen porselein.
'Zweven door de Hemel', waterschaal, goud geglazuurd rood-groen porselein. (Foto: PR)

Dezhou is een stad vol cultuur en immaterieel cultureel erfgoed. De stad is rijk aan bezienswaardigheden en biedt een breed aanbod van traditionele kunstnijverheid. Niet minder dan 887 ambachten zijn erkend op nationaal, provinciaal, gemeentelijk of district niveau.

In de afgelopen jaren heeft Dezhou geïnvesteerd in de aanleg van een aantal parken waar de kunstnijverheid centraal staat, zoals het Dongzi Cultureel Park, de Liangzi Campus voor zwart aardewerk en een campus voor Dezhou rood-groen porselein. Ook was er aandacht voor fabrikanten van merkproducten. Bovendien heeft de stad zich gericht op de bouw van een aantal werkplaatsen voor kunstnijverheid met het predicaat immaterieel cultureel erfgoed, zoals veelkleurig aardewerk,papierknipkunst en houtsnijkunst. Dit alles om de “Dezhou Kunstnijverheid” actief te promoten onder de mensen, om de traditionele vaardigheden tot bloei te laten komen en de traditionele cultuur nieuw leven in te blazen.

Rood-groen porcelein

Tijdens de Song- en Jin-dynastie (960-1279) werd de Chinese porseleinindustrie in het buitenland beroemd. Om het transport en de verkoop van porselein te vergemakkelijken, kwamen talrijke porseleinmakers met unieke vaardigheden uit verschillende delen van het hele land naar Dezhou, om langs de beide oevers van het Grote Beijing-Hangzhou Kanaal ovens te bouwen en er porselein te maken. De Dezhou-ovens waren de beste van de Chinese porseleinindustrie. 

De porseleinmakers uit Dezhou onderscheidden zich binnen de porseleinkunst van de Songdynastie door het proces van het driekleurig aardewerk uit de Tangdynastie (618-907) en de artistieke expressie van het losse penseelwerk uit de Songdynastie te combineren met elementen van de noordelijke volkse afbeeldingen van Chinees Nieuwjaar. Ze beschilderden het gebakken wit geglazuurde porselein met een penseel dat in rode en groene pigmenten was gedoopt, vervolgens werd het porselein in een oven met een lage temperatuur van ongeveer 800 ? gebakken om de pigmenten en het porseleinglazuur langzaam te laten samensmelten tot heldere kleuren op wit glazuur. Dit nieuwe type porselein uit de ovens van Dezhou tijdens de Song- en Jin-dynastie werd “rood-groen porselein” genoemd.

Het rood-groen gekleurde porselein uit de ovens van Dezhou is zeer decoratief porselein met duidelijke noordelijke volkskenmerken, in een gedurfde, contrasterende rood-groen kleurencombinatie. Het porselein heeft een onderscheidende stijl en heeft de basis gelegd voor de daaropvolgende stijlen met botsende kleuren of vijf kleuren. Het porselein uit Dezhou noemt men ook wel “de regenboog van de geschiedenis”. De opkomst van het rood-groene porselein leidde het porselein van China en zelfs van de wereld naar een kleurrijke porseleinindustrie.

Zwart aardewerk uit Dezhou

China heeft als één van de eerste landen ter wereld het aardewerk uitgevonden. Al zo’n 4.000 tot 4.500 jaar geleden maakten de Chinezen zwart aardewerk “zo zwart als lak, zo helder als een spiegel, zo dun als papier en klinkend als een Qing (een percussie-instrument) wanneer erop wordt geklopt”. Historici noemen dit de zwarte aardewerkcultuur. Zwart aardewerk is representatief voor de laat-neolithische cultuur en staat symbool voor het hoogtepunt van de oude Chinese pottenbakkersvaardigheden. 

De aardewerkindustrie van Dezhou werd in de oudheid ontwikkeld, maar de vaardigheden voor het maken van zwart aardewerk gingen geleidelijk verloren. In de jaren 70 deed Dezhou de kunstnijverheid van zwart aardewerk die al duizenden jaren was verdwenen, weer herleven. Moderne technieken werden toegevoegd aan deze kunstschat uit de traditionele Chinese cultuur. Door de snelle opkomst van de cultuur en industrie van zwart aardewerk in Dezhou, is Dezhou de geboorteplaats en de plaats van wedergeboorte geworden van het huidige zwarte aardewerk. De stad heeft de titel “Black Pottery City of China” gewonnen.

Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Deel van collectie Dezhou Kunstnijverheid.
Drakenkruik, met fijne gravering van De Gesprekken van Confucius (afmeting 19x14cm, materiaal rode klei).