Dezhou: een culturele legende langs het eeuwenoude Grote Kanaal

Partnerbijdrage
Het welvarende tafereel van een zee van zeilen en drommen kooplieden op het Grote Kanaal in het verleden.
Het welvarende tafereel van een zee van zeilen en drommen kooplieden op het Grote Kanaal in het verleden.

Al duizenden jaren voldoet het Shandong-gedeelte van het Grote Kanaal tussen Beijing en Hangzhou aan de eisen van de tijd om stilzwijgend zijn eigen taken uit te voeren.

Hoewel een zee van zeilen en drommen kooplieden tot het verleden behoren, zien we nog steeds een duidelijk zichtbare erfenis van het duizend jaar Grote Kanaal, namelijk de unieke levensstijl en eetgewoonten van de lokale bevolking.

Dezhou is de noordwestelijke poort van de provincie Shandong en staat sinds mensenheugenis bekend als “het transportkanaal voor graan van negen provincies naar de hoofdstad” en “de poort naar de heilige hoofdstad”. Historisch gezien is Dezhou een belangrijke kade aan het Grote Kanaal en een belangrijk knooppunt voor culturele uitwisseling en transport van het noorden naar het zuiden van China en vice versa.

Na de voltooiing van het Beijing-Hangzhou Grote Kanaal, werd Dezhou een van de vier belangrijkste aanlegkades voor het graantransport. Een woud aan zeilen en masten illustreerden de toegenomen overslag van vracht. De staats- en commerciële rederijen waren dankbaar voor de zegeningen die het Grote Kanaal bood.

Hieruit ontstond een bruisende kunstvorm, genaamd de “roeibootdans”, tevens een exclusieve ceremonie om de keizer te begroeten. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat wanneer de schepen met een duizelingwekkend scala aan goederen in Dezhou aankwamen, de mensen aan beide oevers van het Grote Kanaal hen verwelkomden met de “roeibootdans”. Ze verheugden zich over de overvloed aan voorraden en de voorspoed in hun leven en toonden hun dankbaarheid voor het Grote Kanaal met blije uitdrukkingen en bewegingen.

Dezhou gestoofde kip, bijzonder heerlijk van smaak, is ontstaan in tijden van economische welvaart en culturele integratie. Vroeger brachten oude mensen gestoofde kip in een mandje aan de man aan de kades van het Kanaal en bij de laad- en lospunten. Dezhou gestoofde kip is een ware kookkunst, heeft een rode kleur, een goede smaak en is heerlijk mals!


Dezhou Gestoofde Kip

Na meer dan driehonderd jaar overlevering en verbetering, is Dezhou gestoofde kip nog beter van smaak dan vroeger, maar met behoud van de traditionele kooktechnieken. Dezhou gestoofde kip is prachtig van vorm en kleur, goed gekruid, licht en elegant van smaak, tot op het bot gearomatiseerd, lekker en voedzaam. De vorm is bijzonder: de twee poten zijn gekruist, de klauwen worden naar binnen gevouwen en de vleugels steken via de nek uit de snavel. De kip wordt liggend gepresenteerd, heeft een goud met rode kleur en ziet er van een afstand uit als een drijvende eend met veren in de snavel. Het is een zeer mooie kunstschat uit de verfijnde keuken.

De kadewerkers waren altijd druk in touw in die tijd en hadden nauwelijks tijd om te eten. Als je je ogen sluit, zie je arbeiders op de grond zitten om snel even gestoomde broodjes of een kom noedels te eten. Hieruit kwamen vele lekkernijen voort die alleen in de buurt van de kade konden worden genuttigd, zoals Daliu-noedels.


Beroemde snack uit Dezhou—Ningjin Daliu Noedels

Daliu-noedels zijn afkomstig uit het stadje Daliu, in het district Ningjin. Het gerecht is bekend om de meters lange slierten, netjes en overzichtelijk geserveerd, zacht maar met beet. De noedels worden ook wel “boogsnaar-noedels” genoemd of “gouden draden gewikkeld in een kom”. Het maakproces van Daliu-noedels is uniek, het is onmogelijk om zonder moeite goede noedels te maken. Je moet het deeg bij het snijden van de noedels licht aandrukken en snel in een patroon snijden. Na het snijden worden de noedels als een net uitgespreid, als zijde op een paal worden gedrapeerd, en met de hand tot slierten getrokken, netjes en overzichtelijk.

Als het water kookt, doe je de noedels in de pan alsof je een net uitwerpt, de noedels belanden waaiervormig in de pan; voeg daarna een beetje koud water toe en doe de noedels in een kom nadat het water weer heeft gekookt. Zoals je zult zien, liggen de noedels in de kom als dunne zilveren draden, in de kleur van wilgentwijgen, kristalhelder en boogvormig. De unieke gerechten en eetgewoonten van de mensen in Dezhou verraadt hun hartelijke, enthousiaste en openhartige karakter. De Dezhou keuken is een kostbaar cultureel erfgoed, gebaseerd op onophoudelijke creatieve inspanningen tijdens haar eeuwenlange geschiedenis.

De welvarende taferelen van het graantransport is in het huidige Dezhou al lang niet meer zichtbaar, maar de dankbaarheid, tolerantie, openhartigheid en wijsheid van de mensen in Dezhou die voortkomen uit de kanaalcultuur vormen nog steeds de kern van de mensen in Dezhou. Dit is vertaald in de rijke keuken en de kleurrijke cultuur, waardoor de wereld echt de brede en diepgaande kanaalcultuur met een lange geschiedenis kan ervaren.

Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie