Rien stopt als fietsenmaker bij Peter van Leeuwen Tweewielers

Partnerbijdrage
Rien de Harder gaat met pensioen en neemt afscheid bij Peter van Leeuwen Tweewielers.
Rien de Harder gaat met pensioen en neemt afscheid bij Peter van Leeuwen Tweewielers. (Foto: TvO)

De meeste mensen in Hoek van Holland en omgeving kennen hem wel: Rien de Harder, werkend in de werkplaats van Peter van Leeuwen Tweewielers in De Hoek. Maandag 12 september is officieel de laatste werkdag van Rien. Vanaf dat moment gaat hij met pensioen: 66 jaar en 7 maanden oud.

De eerste werkdag van Rien bij Peter van Leeuwen was 2 januari 2001. “Dat kwam heel toevallig op mijn pad. Mijn vorige werkgever, een tuinder waar ik 27 jaar heb gewerkt, stopte er mee en ik zou dus eigenlijk zonder werk komen te zitten. Peter, iemand waarmee ik al jaren bevriend was, hoorde dat en stelde voor dat ik bij hem in de zaak kwam werken.”

Het betekende een hele carrière-switch, al had Rien wel wat ervaring in het repareren van fietsen. “Als jongen hielp ik vaak bij Karel Koppenol in ’s-Gravenzande.” 

Maar tijden veranderen, zo ook de fietsen. “Het betekende dat ik heel wat cursussen in de loop van de jaren heb gevolgd om bij te blijven. De grootste verandering in de techniek was natuurlijk de komst van de E-Bike, dacht je lekker bij te zijn met je kennis, kon je weer naar cursussen. Ik heb harder en meer geleerd dan vroeger op school”, lacht Rien bij de herinnering.

Rien heeft het bij Peter van Leeuwen Tweewielers altijd naar zijn zin gehad. “Altijd een prettige werksfeer, weinig verloop in personeel, alleen met stagiaires. Daarnaast werd ik in de loop der jaren toch wel een bekend figuur in het dorp.

Peter en Martijn van Leeuwen zullen Rien gaan missen, als collega en als vriend. “Rien heeft in de jaren heel veel geleerd, ik trouwens ook van Rien”, geeft Martijn van Leeuwen aan. “Rien heeft een eigen manier van werken en daar krijg je hem niet snel vanaf, maar zijn werk is prima, dus laat je dat gewoon zo.” Dat Rien geliefd is, blijkt ook wel uit het feit dat mensen speciaal naar hem, vragen. “Mensen willen dan per se door Rien geholpen worden, dat maakt het juist leuk, merk je dat je gewaardeerd wordt en je daardoor een beetje je eigen klanten hebt.”

Wie Rien het beste wil wensen, kan dat zaterdag 10 september van 12 tot 16.00 uur in de winkel van Peter van Leeuwen Tweewielers aan de Prins Hendrikstraat 205b. “We hebben dan een hapje en een drankje klaar staan. Maar wie ‘s-morgens wil komen kan dat gerust doen, de koffie staat klaar”, aldus Peter en Martijn.