Anja Knipping startte na 30 jaar weer in de zorg: ‘Kan ik het nog wel?’

Partnerbijdrage
Anja Knipping : 'Ik denk dat iemand met passie voor de zorg het zorgen nooit verleerd.'
Anja Knipping : 'Ik denk dat iemand met passie voor de zorg het zorgen nooit verleerd.' (Foto: Careyn)

Daar ging ze dan, toch wel nerveus, na dertig jaar ‘eruit’ te zijn geweest, weer terug naar de zorg. Duizend vragen had ze wel, maar de belangrijkste: kan ik het nog wel, was toch het meest prominent aanwezig. Anja Knipping, 54 jaar oud, uit Wateringen en sinds oktober afgelopen jaar weer gestart in de zorg, met een bijzonder verhaal.

Anja startte dertig jaar geleden haar carrière in de zorg nadat ze haar MBO V opleiding had afgerond. Ze werkte tot aan de geboorte van haar zoon in een psychiatrische instelling. Nadat ze was bevallen bleef ze thuis. Na verloop van tijd kreeg ze een baan aangeboden bij een tomatenkwekerij, dichtbij huis. Daar werkte ze jaren met plezier. Totdat ze anderhalf jaar geleden haar baan verloor omdat het bedrijf ophield te bestaan. Gedurende haar periode bij de kwekerij waren er genoeg vriendinnen die haar probeerden over te halen om weer in de zorg te gaan werken. Alleen, ze had het naar haar zin bij de tuinder en de twijfels of ze het nog ‘kon’, hielden de overhand. Toen ze vorig jaar op een speciale bijeenkomst was van het UWV Haaglanden kwam ze in contact met Careyn, daar kreeg ze te horen dat er voldoende mogelijkheden waren om aan de slag te gaan. Dat was het moment om weer naar de zorg terug te gaan. Ze kon twee maanden meelopen in de wijk. Daarbij behield ze ook haar uitkering en kon zodoende echt even ‘voelen’ of het iets voor haar was.

‘Fijn dat je er bent’

Anja: ‘Ik ben gestart in een van de wijkteams van het Westland. Dat had ook mijn voorkeur. Ik zocht die onafhankelijkheid, de vrijheid van het werken in de wijk. Ik verbaasde me hoeveel er weer naar boven kwam, van al die jaren geleden. Ik kom nog steeds veel dingen tegen, waarvan ik denk, hoe zit dat precies. Gelukkig kan ik zelf alles uitzoeken via het informatie platform van Careyn of via e-learnings. Het allermooiste vind ik, dat als je dan weer ergens aanbelt en je client doet open met de opmerking: ‘Oh, wat leuk, ben jij het, wat fijn dat je er weer bent!’ Daar doe je het voor!”

Intensieve begeleiding

Marieke van der Spek, verpleegkundige en inwerkbegeleider, die Anja tijdens de inwerkperiode begeleidde is enthousiast: ‘Het is heel leuk om een herintreder te begeleiden, omdat deze persoon al ervaring heeft in de zorg, want je hebt een wederzijdse passie, die je weer mag “aanwakkeren” .

Terugvallen op je collega’s

Ook de mensenkennis die een herintreder in zijn of haar leven heeft opgedaan is een heel groot voordeel en vergemakkelijkt de herintreding; de herintreder weet wat een relatie hulpverlener/ client inhoudt en welke normen, waarden en grenzen daar bij horen.

De verpleegtechnische handelingen kunnen op een rustig tempo tussen de diensten door opgehaald/ opgefrist worden. Anja werd daarin intensief begeleid, zodat er geen ‘paniek’ ontstond om meteen helemaal zelfstandig diensten te moeten draaien.

Marieke gaat enthousiast verder: “Anja was heel enthousiast bij de start van de meeloopperiode en dit werd alleen maar groter naarmate ze zelfstandiger werd. Ik denk dat ze zich ook gesterkt voelt door het idee dat ze kan terugvallen op haar collega’s. Ik denk dat iemand met passie voor de zorg, het zorgen nooit verleerd, (zoals je fietsen of schaatsen ook nooit verleerd), hoe lang het ook geleden is.”

Heb jij ooit in de zorg gewerkt en ben je geïnspireerd? Je bent van harte welkom om de mogelijkheden te komen verkennen.

Of ken jij iemand die weer terug wil in de zorg? Kijk op: www.retourticketnaardezorg.nl.

www.werkenbijcareyn.nl