‘We hebben ons rookbeleid via de Algemene Ledenvergadering ingevoerd’

Partnerbijdrage
Negen Westlandse verenigingen hebben zich aangemeld voor een rookvrij sportpark per 1 mei 2023.
Negen Westlandse verenigingen hebben zich aangemeld voor een rookvrij sportpark per 1 mei 2023. (Foto: Thierry Schut)

“We waren voor de coronapandemie al rookvrij. We hebben ons rookbeleid via de Algemene Ledenvergadering ingevoerd en stap voor stap uitgerold,” vertelt Maarten van der Starre.

Hij is als voorzitter van Hockeyvereniging Westland regelmatig betrokken bij het Westlandse preventieakkoord. Dit akkoord beschrijft hoe de gemeente de komende jaren maatregelen en acties neemt voor gezondere Westlanders. Om de doelen uit dit plan te halen is er een Rookvrij Challenge bedacht. Negen Westlandse verenigingen hebben zich aangemeld voor een rookvrij sportpark per 1 mei 2023. “De rokers bij ons kun je nu nog op twee handen tellen.”

“Roken en sport zijn gewoon een hele slechte combinatie. Met hulp van de Hartstichting hebben we stap voor stap onze sportvelden rookvrij gemaakt. Eerst was roken tijdens de jeugdsport niet toegestaan. In ons geval mocht er alleen gerookt worden op de zaterdag ‘s avonds na 22.00 uur en op de zondag, als de senioren speelden. We hebben dit na een half jaar uitgebreid. In september, toen het nieuwe seizoen startte, was ook op de seniorenzondag en late avonden roken niet meer mogelijk. Nu spreken, gelukkig steeds vaker, leden elkaar ook aan als iemand een sigaret opsteekt op het terrein. Daarin helpt dit beleid en de campagne dus goed: mensen spreken elkaar aan op het gedrag. Zo hoeven beheerders of bestuursleden ook geen politieagent te spelen.”

Werkgroep

Voor een groot draagvlak koos de hockeyvereniging voor het opzetten van een werkgroep en daarna stemming op de Algemene Ledenvergadering. “In de werkgroep zaten ook drie rokers! Zij wilden dus zelf meedenken hoe anderen geen last hebben van hun ongezonde gedrag. Dat wil ik andere verenigingen ook meegeven. Je hoeft echt niet bang voor je leden te zijn. Want het is gewoon niet meer van deze tijd om te roken.”

Van der Starre roept nogmaals andere sportverenigingen op om mee te doen. “Je moet ongezond gedrag van je leden gewoon niet faciliteren met asbakken en rookplekken. Samen moeten we op weg naar die rookvrije generatie. En het rookvrij zijn staat de gezelligheid en sociale aspect van sporten niet in de weg!”

Interesse om uw vereniging ook aan te melden? Ga naar gemeentewestland.nl/sportrookvrij.