Afscheid van je kind vanuit het hart met Jade Kinderuitvaart

Partnerbijdrage
Jacky en Kitty van Jade Kinderuitvaart helpen in het verzorgen van het liefdevol afscheid van een kind.
Jacky en Kitty van Jade Kinderuitvaart helpen in het verzorgen van het liefdevol afscheid van een kind. (Foto: Marloes Enthoven)

Wie afscheid moet nemen van een kind, wil daar de beste begeleiding bij. Jade Kinderuitvaart is - als enige in het Westland - gespecialiseerd in het liefdevol afscheid nemen van de leeftijdsgroep foetus tot achttien jaar. Uitvaartverzorgers Kitty (57) en Jacky Dekkers (29) helpen ouders bij het afscheid nemen van hun kind vanuit jarenlange ervaring - maar vooral vanuit hun hart.

Kitty Dekkers is ruim elf jaar actief als uitvaartverzorger. Met haar liefde voor het vak inspireerde ze haar dochter Jacky om dezelfde weg te kiezen. Jacky inspireerde op haar beurt Kitty. Tijdens haar stage deed ze ervaringen op bij een uitvaartbedrijf gespecialiseerd in de leeftijdsgroep 0 tot 18 jaar.

Kitty licht toe:  ”Het afscheid van een kind vraagt een heel andere aanpak dan het afscheid van een volwassene. Niet alleen vanwege heftigere emoties, maar ook vanwege lichamelijke aspecten - denk aan een kraamvrouw die nog niet helemaal hersteld is van een bevalling.” Jacky: “Kijken naar wat past bij een gezin, dat is belangrijk.” 

Kitty: “Wij polsen heel erg: waar ben je aan toe? Soms doen we de eerste dag helemaal niets. Alleen praten en luisteren.” 

Er is bij de ouders ook trots

Jacky: “Soms helpen we rouwende familieleden bovendien hun eigen behoeften te onderkennen. Bijvoorbeeld als ouders wel foto’s willen maken van hun overleden kind, maar bang zijn dat het raar is. Die foto’s kunnen later zóveel troost bieden.” Kitty: “En er is bij de ouders ook trots. Ze zijn blij dat een kind geboren is, daar moet je ook ruimte aan geven.” 


© Marloes Enthoven

Hun samenwerking als moeder en dochter maakt Jade Uitvaart uniek. “Wij hebben maar een half woord nodig om precies van elkaar te begrijpen wat we bedoelen en nodig hebben.”

Nieuwe website

De betrokken, maar professionele begeleiding van Kitty en Jacky helpt rouwende familieleden in een wirwar van emoties het overzicht weer te vinden. Dat is ook het doel van de nieuwe website die Jade Uitvaart onlangs heeft gelanceerd. Hier kunnen ouders zich oriënteren op een afscheid dat echt bij hun kind past. “Er zijn veel mogelijkheden,” vertellen Kitty en Jacky. “En we stemmen alles zoveel mogelijk op elkaar af: zo kunnen het thema - bijvoorbeeld Woezel en Pip of Nijntje - en de kleur van de kaart aansluiten op hoe de slaapkamer eruitziet.”

Jade-steentjes

De website is onderverdeeld in drie categorieën: foetus, baby en kind. Verder staan er antwoorden op tal van belangrijke vragen. In de vormgeving zijn jade-steentjes verwerkt, net als in hun logo. 


Het logo van Jade Kinderuitvaart. - PR

Kitty: “De verschillende groottes van de steentjes staan symbool voor het verdriet dat mensen hebben bij een overlijden. Elk verdriet is anders. Het ene verdriet is groot, het andere klein.” 

Daarnaast staat de groene jade symbool voor het geven van troost. Bovendien: “Groen is de kleur van het hart. En we werken ook vanuit ons hart.”


Jade Kinderuitvaart
Onderdeel van Jade Uitvaart
www.jade-kinderuitvaart.nl
info@jade-uitvaart.nl
06 392 696 23
Dag en nacht bereikbaar