Matiging huurprijsverhoging voor clubs in gemeentelijk vastgoed

Politiek
Afbeelding
(Foto: )

Westlandse verenigingen die gemeentelijk vastgoed huren, kunnen rekenen op een matiging van de huuraanpassing. De gemeenteraad heeft woensdag 19 oktober unaniem voor een motie van GemeenteBelang Westland (GBW), Westland Verstandig en VVD gestemd.

De verenigingen keken aan tegen een huurverhoging van 10 procent. Bij die verhoging voorziet GBW verenigingen overgaan tot sluiting. Om zulke catastrofes te voorkomen, stelt de fractie voor de huurstijging terug te brengen naar 7,5 procent.

De matiging kost de gemeente niets, houdt GBW-raadslid Mireille van der Stelt de gemeenteraad voor. Wethouder Michiel Ferweda bevestigt dit. “Het hoeft geen geld te kosten.’’

Vragen

Vanuit de raad komen vragen over bijvoorbeeld de duur van de matiging en over precedentwerking. PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier wil weten of Optisport, die onder meer het zwembad in Naaldwijk exploiteert voor de gemeente, de prijsaanpassing ook doorberekent aan de leden.

Ferwerda laat weten blij te zijn als er precedentwerking uitgaat van de motie. “Het gaat om huurders die van de gemeente huren.’’ Hij zegt eerder al blij te zijn iets te kunnen voor de verenigingen.

Of de gemeente de huren ook na 2023 matigt, kan de wethouder nu nog niet zeggen. Die beslissing is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne en de daarmee samenhangende gierende inflatie.

De wethouder gaat nog na bij Optisport of die de prijsaanpassing ook doorvoert naar de leden, zegt hij in antwoord op de vraag van De Gier.

De raad stemt unaniem voor de motie. Wethouder Ferweda bekijkt hoe hij de motie precies gaat uitvoeren.