Voorzitterswissel bij Jongerenraad: ‘Onze ideeën worden steeds vaker opgepikt door de Gemeenteraad!’

Politiek
Na twee jaar heeft voorzitter Jongerenraad Westland Emma Boellaard (links) het stokje overgedragen aan Sophie van der Pal.
Na twee jaar heeft voorzitter Jongerenraad Westland Emma Boellaard (links) het stokje overgedragen aan Sophie van der Pal. (Foto: PR)

16 november jl. droeg Emma Boellaard (19) de voorzittershamer van de Jongerenraad Westland over aan Sophie van der Pal (18). Emma heeft ruim twee jaar scepter gezwaaid over een enthousiaste groep jongeren, die zich bezighouden met allerlei onderwerpen die de Westlandse jeugd na aan het hart liggen.

door Bianca Mokkenstorm

Op dit moment zijn de dames nog druk bezig met de overdracht. “Daar komt wel wat meer bij kijken dan wat documenten doorgeven,” vertelt Sophie, zelf sinds september 2020 lid van de Jongerenraad. “Er zijn nog verschillende lopende projecten. En samen met de andere leden van de Jongerenraad moeten wij daarin ook de juiste keuzes maken.”

Succesmomenten

Gemeente Westland heeft sinds 2018 een Jongerenraad, die zich inzet voor de belangen van jongeren. Deze raad heeft sindsdien allerlei projecten vlotgetrokken en adviesstukken geschreven. De onderwerpen zijn zeer divers. Zo heeft de Jongerenraad zich bijvoorbeeld gebogen over de ontwikkeling van het Floragebied, maar bedenken de leden ook oplossingen ter bestrijding van de menstruatiearmoede. Emma vindt het dan ook moeilijk één specifiek project te benoemen waar ze met de meeste voldoening op terugkijkt. “Al waren we wel heel trots op het feit dat de Kieswijzer die wij zelf hadden ontworpen voor de jongeren van Westland tijdens de verkiezingen 8000 keer was bezocht.”

“Dat was inderdaad een mooi project,” beaamt Sophie. “Ik hoorde van veel vrienden dat zij ook werkelijk iets hadden gehad aan de Kieswijzer, en daardoor bewustere keuzes konden maken in de politiek. Toch hoeven het niet altijd grote projecten te zijn waar je de meeste voldoening uit haalt. De kleinere succesmomenten tellen net zo hard mee. Als ik bijvoorbeeld terugdenk aan de dankbaarheid van de mensen die vorig jaar gebruik maakten van onze Voedselbankactie, word ik daar nog steeds blij van. Daar doen we het voor!”

Wisselwerking met Gemeenteraad

Emma zat nog op de middelbare school toen ze werd benaderd met de vraag of ze lid wilde worden van de Jongerenraad. “De vraag kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want ik zat al een paar jaar in de Leerlingenraad van onze school. Toch heb ik het eerst even afgehouden. Kevin Klinkspoor nodigde mij uit om een keer aanwezig te zijn bij een vergadering, en toen was ik om. Ik was gewend om te vergaderen over zaken als een overvolle fietsenstalling op school, maar zag dat er in de Jongerenraad gesproken werd over serieuzere onderwerpen die spelen in het Westland. Dat sprak mij wel aan.”

Ook Sophie was al een tijd actief in de Leerlingenraad van haar middelbare school. “Ik houd van debatteren en ben altijd al geïnteresseerd geweest in politiek en besluitvorming. Het lidmaatschap van de Jongerenraad was dan ook een logische stap. Ik rolde eigenlijk bijna vanzelf door.” Sophie vindt het een uitdaging om na twee jaar lidmaatschap ook werkelijk de voorzittersrol te spelen. “Het fijne is wel, dat we merken dat de Jongerenraad een serieuze rol speelt binnen de gemeentepolitiek. Wij geven gevraagd en ongevraagd advies, en onze ideeën worden steeds vaker opgepikt door de Gemeenteraad.”

Nieuwe leden welkom

De Jongerenraad heeft door de pandemie een pittige tijd achter de rug. “Het was lastig dat we minder vaak fysiek konden vergaderen. Het lukte ons wel om de gezelligheid te bewaren, maar we merken dat er nu toch meer verloop is onder de leden dan gebruikelijk,” vertelt Emma. Sophie vult aan, dat daardoor vaker prioriteiten moeten worden gesteld dan haar lief is. “Dat leidt soms tot moeilijke keuzes. Wat pak je wel op en wat niet? Met nog maar 8 vaste leden komen we eigenlijk denkkracht en handjes tekort. Ik wil dan ook bij dezen enthousiaste jonge Westlanders die mee willen denken over lokale onderwerpen van harte uitnodigen om zich aan te melden!”

Zowel Emma als Sophie wonen nog thuis. Met plezier, al is het ook niet makkelijk om een eigen onderdak te vinden, erkennen ze. “Jongerenhuisvesting is inderdaad een veelbesproken onderwerp in de Jongerenraad. Toch kunnen we hier nu nog geen adviesstuk over schrijven. Met het beperkte aantal leden is het bijna onmogelijk om een goed advies te geven over zo’n complex thema. Daar moeten we realistisch in zijn. We steken onze energie liever in zaken waar we wél goed onderbouwd mee kunnen scoren. Maar we sluiten zeker niet uit dat we, zodra we weer op volle sterkte zijn, de jongerenhuisvesting op gaan pakken. Het probleem is belangrijk genoeg!”

Tot slot heeft Emma nog twee tips voor haar opvolgster: “Hoe pittig de onderwerpen ook zijn, probeer de gezelligheid er altijd in te houden, want daar gaan jongeren voor. En mijn andere tip? Vergeet ook niet te genieten van je tijd in de Jongerenraad. Want het is een mooie club mensen, die een belangrijk verschil kan maken in onze regio!”

Meer informatie over de Jongerenraad vind je op www.jongerenraadwestland.nl. Wil je ook meedenken over dingen die belangrijk zijn voor Westlandse jongeren? Meld je dan aan via de website als nieuw lid. Wil je eerst een keertje meelopen, om te zien of het bij jou past? Schroom niet en mail naar: jongerenraadwestland@gmail.com!