Nieuwbouw woonzorgcentrum Rozenhof een stap dichterbij

Politiek
Marjolein van Bommel Michiel Ferwerda. Gemeente Westland © Thierry Schut iov V Geeratz
Marjolein van Bommel Michiel Ferwerda. Gemeente Westland © Thierry Schut iov V Geeratz (Foto: Thierry Schut)

Woensdagmiddag 22 maart ondertekenden Marjolein van Bommel, districtsdirecteur van zorgorganisatie Careyn, en Michiel Ferwerda, wethouder bouwen en gebiedsontwikkeling, de anterieure overeenkomst voor de nieuwbouw van woonzorgcentrum Rozenhof in Naaldwijk.

In de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de sloop, de nieuwbouw van het woonzorgcentrum en de bouw van een appartementencomplex naast het zorggebouw. Deze afspraken gaan onder meer over de hoeveelheid woonzorgeenheden, de prijsklassen van de woningen en het aantal parkeerplaatsen.

Het huidige woonzorgcentrum Rozenhof van Careyn aan de Anjerlaan in Naaldwijk is al sinds 1965 een thuis voor bewoners met een psychogeriatrische zorgvraag, zoals dementie. Het bestaande gebouw is verouderd en toe aan vernieuwing. Omdat onderzoek heeft aangetoond dat renovatie van het oude pand niet haalbaar is, wil Careyn het vervangen voor nieuwbouw op de huidige locatie. Daarnaast willen zij naast het woonzorgcentrum een appartementencomplex laten bouwen.

Marjolein van Bommel, Careyn: ”De ondertekening is een volgende stap naar een nieuwe, fijne woonplek voor onze huidige en toekomstige bewoners. Een plek waar onze zorgprofessionals goed hun werk kunnen doen, met de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. Een plek die in verbinding staat met de directe buurtbewoners en de wijk waarin we ons bevinden. De kracht van samen hoort bij de toekomst van de nieuwe Rozenhof.” Het nieuwe woonzorgcentrum bestaat uit maximaal vijf bouwlagen met op de begane grond een ontmoetingsruimte. In het naast gelegen appartementencomplex worden woningen in verschillende prijsklassen gerealiseerd. Careyn heeft in 2022 de directe omgeving geïnformeerd en betrokken bij dit plan. Ook in het vervolgtraject blijft afstemming plaatsvinden tussen het projectteam, vertegenwoordigers van de bewoners, de omwonenden en andere belanghebbenden.


Een artist’s impression van de nieuwe Rozenhof. - Gemeente Westland

De schop gaat nog niet direct de grond in. De komende maanden wordt gewerkt aan de verdere uitwerking van het gebouwontwerp en de voorbereiding van bestemmingsplanwijziging. Als alles volgens planning verloopt kan de sloop en bouw in 2024 van start. Er wordt gefaseerd gesloopt, zodat de huidige bewoners tijdens de bouw in het bestaande zorggebouw kunnen blijven wonen. Het nieuwe zorggebouw zal dan in 2026 klaar zijn voor gebruik. De bouw van het appartementencomplex naast het zorgcentrum is gepland in 2027.