Publiek juicht: De Waterman blijft open

Politiek
Afbeelding
(Foto: Archief)

Met een daverend applaus en luid gejuich werd de stemmingsuitslag over De Waterman in Wateringen ontvangen: 23 raadsleden stemden voor en 16 tegen het openblijven van het openluchtbad. De spanning rondom het onderwerp - sluiten of openblijven - dat woensdagavond in de gemeenteraad werd besproken, liep de laatste tijd behoorlijk op.

Door Evelyne Lammerding

Behalve met eigen vervoer kwamen Wateringers ook met een touringcar naar het gemeentehuis in Naaldwijk om de bespreking van hun Waterman bij te wonen. De publieke tribune in de raadzaal was te klein. Stoelen werden bijgeschoven om zoveel mogelijk bezoekers een plek in de raadzaal te geven. Daarnaast zat ook een andere zaal op de begane grond vol. Daar konden belangstellenden de discussie vanaf een scherm volgen.

Het publiek bestaat uit Wateringers met hart voor De Waterman; zwemmers, vrijwilligers, oud-vrijwilligers en anderen die op de een of andere manier bij het openluchtbad zijn betrokken.

Wateringer Ad van Dijk is een van die bezoekers. “Ik was vrijwilliger en heb veel klussen voor De Waterman gedaan. Ik heb veel timmerwerk gedaan,’’ zegt hij. Bij de plaatsing van het nieuwe bad, inmiddels jaren geleden, heeft onder andere Van Dijk ervoor gezorgd dat de kuip goed kwam te liggen. Daarbij merkt hij op: “De Waterman heeft ook een sociale functie. Elke dinsdag komen alle vrijwilligers bij elkaar. Het hele jaar rond.’’

Collegevoorstel

Vol belangstelling volgt Van Dijk de hele discussie in de raadzaal waar wethouder Anko Goudswaard (GBW, Sport) het collegevoorstel overeind probeert te houden. Dat voorstel kwam neer op sluiting van het bad en het neerzetten van nieuwe sport- en recreatiemogelijkheden. Renovatie van het bad zou volgens collegeberekeningen veel te duur zijn geworden.

De gemeenteraad had in 2020 een bedrag toegezegd van 2,6 miljoen euro voor de renovatie van het openluchtbad. Maar van opknappen kwam het telkens niet. Toen het bad in september vorig jaar uiteindelijk sloot voor de opknapbeurt, bleek de 2,6 miljoen niet meer toereikend. Inflatie en allerlei kostenstijgingen zijn daar debet aan.

Volgens de wethouder zou de renovatie 6,6 miljoen euro gaan kosten. Wat betreft het college ging het zwembad dicht. Maar de stichting waterman Natuurlijk! komt uit op een lager bedrag. Grote protesten en een petitie die zo’n drieduizend keer werd ondertekend maakten duidelijk dat Wateringen het idee voor sluiting niet zien zitten.

Amendement

Ook een meerderheid van de gemeenteraad ziet het verdwijnen van De Waterman niet zitten: De raad neemt een amendement aan van Westland Verstandig, CDA en Forum voor democratie. Het amendement werd samen met D66 GroenLinks en de ChristenUnie/SGP ingediend en mocht uiteindelijk ook rekenen op de steun van de eenmansfractie van PvdA. GemeenteBelang Westland, LPF en VVD stemden tegen.

Het amendement wijzigt het collegevoorstel drastisch. Het komt erop neer dat de gemeente een extra krediet bijlegt van 2,8 miljoen euro. Daarvoor wordt flink met geld geschoven. Op die manier kunnen het bad en de machinekamer worden vervangen. Met de 250.000 euro sponsorgeld worden de gebouwen opgeknapt.

In het amendement is ook een voorwaarde opgenomen. De stichting moet met een plan voor de periode 2030-2040 komen. Daarin moet de stichting duidelijk maken hoe zij in 2030 de exploitatie en onderhoud gaat uitvoeren. Ook moet de stichting een plan hebben hoe het gebouw voor 2040 wordt vernieuwd of herbestemd.

Beslissing

De zusjes Nina (13) en Maud (8) Eijgermans waren al terug naar huis toen de beslissing woensdagavond viel. Maar als ze waren gebleven, dan zouden ze ongetwijfeld hebben meegejuicht; zij haalden voor de petitie zo’n drieduizend handtekeningen op.

“Elke zomer ben ik in het zwembad, voor corona bijna elke dag,’’ zegt Nina nog voordat de vergadering begon. Maud voegt toe dat zij met veel plezier na het eten een duik neemt in het zwembad. Aan de leus ‘De Waterman moet blijven’ op het protestbord van de meisjes is gehoor gegeven. De Waterman is voor 25 jaar open.