Definitieve uitslag verkiezingen 2023 voor Zuid-Holland

Politiek
De zaal in het Provinciehuis Zuid-Holland, vlak voor de vaststelling van de definitieve verkiezingsuitslag voor de Provinciale Staten.
De zaal in het Provinciehuis Zuid-Holland, vlak voor de vaststelling van de definitieve verkiezingsuitslag voor de Provinciale Staten. (Foto: Screenshot PZH.notubiz.nl)

De definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen 2023 voor Zuid-Holland is vrijdagochtend 24 maart vastgesteld in het Provinciehuis Zuid-Holland. BBB heeft niet 9, maar 8 zetels weten te bemachtigen. Forum voor Democratie is de grote verliezer met 9 zetels minder dan in 2019. BBB is, zoals al bekend was, de grote nieuwkomer. Vijf partijen die verkiesbaar waren, behaalden geen enkele zetel.

Voorafgaand aan de vaststelling van de definitieve verkiezingsuitslag voor Zuid-Holland kon er bezwaar worden gemaakt. Erwin Lensink, de man die in 2010 een waxinelichthouder naar de gouden koets gooide, maakte vrijdagochtend gebruik van dit recht. Hij sprak in het openbaar bezwaar uit tegen de verkiezingsuitslag en het vermoeden dat er manipulatie is van de verkiezingen “in alle provincies en mogelijk waterschappen”, waarbij hij meende dat sommige verkiesbare partijen benadeeld waren. Na Den Haag in de ochtend zou hij zich vanmiddag in Utrecht uitspreken. Voorzitter Jan van Zanen wenste hem succes en gaf aan dat de kern van zijn bezwaar in het proces-verbaal wordt opgenomen.

Opkomst

Hierna volgde de vaststelling van de definitieve uitslag. Er waren in Zuid-Holland deze verkiezingen 2.747.402 kiesgerechtigden. Daarvan hebben 1.497.994 mensen hun stem uitgebracht, wat het opkomstpercentage op 54,52% brengt. Er waren 4.682 ongeldige stemmen en 5.398 blanco stemmen.

Aantal zetels en stemmen per partij

Met 203.417 stemmen heeft BBB 8 zetels verworven. Daarna volgt VVD, ook met 8 zetels (195.478 stemmen). Op de derde plaats qua aantal zetels staat GroenLinks, met 6 zetels en 145.904 stemmen. Hierna volgen JA21 met 4 zetels (in de voorlopige uitslag was dat 3; deze partij kreeg 91.113 stemmen), D66 met 112.097 stemmen 4 zetels, net als PvdA (103.896 stemmen), CDA (92.531), en PVV (95.062). Partij voor de Dieren heeft er een zetel bij ten opzichte van 2019: 3 zetels, dankzij 72.664 stemmen. ChristenUnie levert een zetel in en komt uit op 2 zetels met 61.283 stemmen. Ook 2 zetels zijn er voor SP (50.616 stemmen) en SGP (61.514). 50Plus verliest een zetel en komt uit op 1 zetel met 45.186 stemmen, nieuwkomer Volt verovert ook 1 zetel. 42.652 mensen hebben op deze partij gestemd. 


De zetelverdeling na de definitieve verkiezingsuitslag in 2023, vergeleken met de zetelverdeling na de vorige verkiezingen in 2019 voor de provincie Zuid-Holland. - DvE

Geen zetels

Partijen DENK, BVNL, AWP, GOUD en JEZUS LEEFT houden geen enkele zetel aan de verkiezingen over in Zuid-Holland.

Nieuwe Statenleden

BBB, VVD, GroenLinks

De nieuwe Statenleden zijn ook bekendgemaakt. Voor de BBB worden dit Hans Veentjer, Heidi Looij, Ad Merks, Nieske Dijkshoorn-van Dijk (met voorkeursstemmen), Niels Oosterom, Robert Haijser, Edwin Velhuijzen en Marc Sprik. Namens de VVD nemen zitting Jeannette Baljeu, Frederik Zevenbergen, Arne Weverling, Gezina Atzema, René van Hemert, Axel Broekhuizen, Jeroen van Dijken en Mirjam Nelisse. Voor GroenLinks zijn de Statenleden Sinan Özkaya, Ariëtte Kasbergen, Camille de Luca Schwartz, Debora Fernald (met voorkeursstemmen), Marieke Spekreijse-Deijs (met voorkeursstemmen) en Tijmen Lamers.

D66, PvdA, CDA, PVV

Verkozen Statenleden die D66 vertegenwoordigen zijn Laura Neijenhuis, Lisanne van Damme, Vinesh Lalta en Evita Rozenberg. Voor de PvdA nemen zitting Anne Koning, Marleen Maat, Adem Negash en Rosalie Bedijn. Voor CDA zijn dit Meindert Stolk, Thea Both-Verhoeven, Michel Rogier en Arjen Veerman. Voor PVV worden de zetels betrokken door Henk de Vree, Jeremy Mooiman, Ed Braam en Brian van der Graaf.

JA21, PvdD, SGP, ChristenUnie

Statenleden van JA21 die verkozen zijn, zijn Toine Beukering, Joos Eerdmans (met voorkeursstemmen), Pauline de Bes en Thom van Vugt. Van PvdD zijn dit Carla van Viegen, Hanke Hoogerwerf en Joeri Oudshoorn. Kandidaten van de SGP die Statenlid worden zijn Nico de Jager en Gerard van de Breevaart. Voor ChristenUnie Steven Datema en Djoeki van Woerden-Kerssen.

FvD, SP, 50PLUS, Volt

De FvD wordt in de provincie vertegenwoordigd door E.W. Kegel en G.F.C. van Meijeren (met voorkeursstemmen). Statenleden van de SP: Lies van Aelst en Frank Hoogendam. Voor 50Plus maakt Ellen Verkoelen voortaan deel uit van het provinciebestuur, en voor Volt is dat Tessa Beeloo.