D66 over 1 jaar coalitie in Westland: ‘Bitter weinig van de grond gekomen’

Politiek
Benjamin Hofland is fractievoorzitter van D66 Westland.
Benjamin Hofland is fractievoorzitter van D66 Westland. (Foto: Archief)

Deze week is het precies een jaar geleden dat het nieuwe college in Westland werd geïnstalleerd. In een open brief aan het college stelt oppositiepartij D66 Westland dat er na één jaar coalitieakkoord ‘bitter weinig van de grond is gekomen’ en dat het eerste jaar van het nieuwe college zich vooral kenmerkt door ‘het inwerken van wethouders’.

De brief is getekend door Benjamin Hofland en begint met de aanhef ‘Beste Peter (Duijsens, Westland Verstandig), Remmert (Keizer, Gemeentebelang Westland) en Guus (Bakker, VVD Westland)’, fractieleden van de coalitiepartijen die het coalitieakkoord met de titel ‘Aan de slag. Voor Westland’ vorig jaar hebben opgesteld.

‘Inwerken van wethouders’

“Het is tijd om de balans op te maken van het eerste jaar waarin een coalitie van Westland Verstandig, GBW en de Westlandse VVD het voor het zeggen heeft gehad,” schrijft Hofland. “Als D66 Westland deze balans opmaakt, komen we helaas tot de conclusie dat er bitter weinig van de grond is gekomen. Uiteraard kenmerkt het eerste jaar zich door het inwerken van wethouders, maar wij zijn van mening dat er meer verwacht mag worden dan dat er tot dusver gerealiseerd is.”

‘Juk van de coalitie’

“Als we het afgelopen jaar nader bekijken, zien we weliswaar goede intenties op het gebied van woningbouw, huisvesting van arbeidsmigranten, klimaat en zorg. Maar deze intenties komen, mede door het juk van de coalitie, uiteindelijk niet van de grond. De goede deal die Westland met de provincie sloot om versneld 1500 woningen te gaan bouwen, begint steeds meer te lijken op een luchtkasteel. Niet voor niets spraken wij afgelopen woensdag liever over de ‘Fletsroute’”.

Deal om versneld 1500 woningen te bouwen lijkt een luchtkasteel

“Naast het uitblijven van concrete resultaten, valt de haperende samenwerking binnen de coalitie op. Veelvuldig neemt Westland Verstandig wethouders onder vuur, zonder coalitiegenoten hierover te informeren. De ergernis binnen de coalitie hierover is duidelijk merkbaar en zichtbaar. Dit alles doet ons afvragen in hoeverre deze manier van samenwerken duurzaam is en antwoorden kan bieden op de vraagstukken die leven in Westland en Nederland. Wij hebben hier sterke twijfels bij.”

Extraparlementair college

“De manier van werken vanuit een coalitie, zonder samenwerking, is geen match en levert tot dusver niets op. Naar ons idee is de huidige manier van politiek bedrijven eerder gebaat bij een extraparlementair college.” Bij een extraparlementair college wordt niet uitgegaan van een akkoord maar van een programma. Er wordt in de praktijk dan vaak meer ‘gevochten’ om politieke voorstellen aangenomen te krijgen, omdat er geen gegarandeerde meerderheid is in een coalitie, vaak onder maatschappelijke druk van buitenaf. “In een dergelijk college zou een groot deel van de raad zich moeten herkennen,” vervolgt Hofland. “Dualisme komt op deze manier van werken veel sterker tot zijn recht.”

‘Tijd nu gekomen’

De D66-fractievoorzitter besluit zijn brief met een oproep: “Wij roepen jullie op om net als wij de balans op te maken van één jaar besturen en de rest van de raad te betrekken bij deze evaluatie. De grote opgaven van deze tijd zijn niet gebaat bij politiek getreuzel, maar vragen doortastend politiek optreden. En de tijd om doortastend aan de slag te gaan, is wat ons betreft nu gekomen.”