Meer wegenbelasting in 2024 in Zuid-Holland

Politiek
Zuid-Holland voert momenteel de lijst aan als provincie met de hoogste wegenbelasting.
Zuid-Holland voert momenteel de lijst aan als provincie met de hoogste wegenbelasting. (Foto: Rodi.nl)

De wegenbelasting in Zuid-Holland stijgt volgend jaar, zo werd in de late uurtjes van woensdag 8 november door Provinciale Staten besloten. De verhoging, van 95,7 naar 98,7 opcenten, moet de provincie naar schatting 11,8 miljoen euro extra opleveren.

Naast de landelijke wegenbelasting hebben provincies de bevoegdheid om extra belasting te heffen in de vorm van opcenten. Zuid-Holland voert momenteel de lijst aan als provincie met de hoogste wegenbelasting. In 2024 zal de provincie naar verwachting bijna 390 miljoen euro aan wegenbelasting innen, wat bijna de helft van de provinciale inkomsten vertegenwoordigt.

Benzine- en dieselauto’s

De verhoging geldt met name voor bezitters van benzine- en dieselauto’s, evenals motoreigenaren. Volgens het college van Gedeputeerde Staten is het een indexering die meegaat met de inflatie. In totaal zijn er meer dan 1,6 miljoen auto’s en bijna 135.000 motoren geregistreerd in Zuid-Holland. Elektrische auto’s blijven nog steeds vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

44 stemmen voor

Rechtse partijen, waaronder PVV, JA21 en Forum voor Democratie, stemden tegen de verhoging en dienden een amendement in om de provinciale opcenten onveranderd te laten. Het voorstel kreeg echter geen meerderheid van stemmen, met 44 tegen en elf voor. De begroting werd na een 14 uur durende vergadering goedgekeurd.